Újjászületés szirmokban, színekben

Virágzó arborétumaink, botanikus kertjeink: tavaszi rügyek, különleges természeti értékek a hazai arborétumokban és botanikus kertekben.

A tavasz eljövetelével sokan már alig várják, hogy a természet felébredjen téli álmából, és zöldülő, szirmokat bontó növények, virágok közt sétálgatva testileg-lelkileg feltöltődhessenek. Nekik ajánlom ezt a kis összefoglalót.

tulipan
fotó: pixabay.com

 

Szarvasi Arborétum

Április elején már teljes pompájával várja látogatóit a Szarvasi Arborétum. A zord tél után szemnek, szívnek kellemes érzés az apró krókuszok, a hunyorok és a kikeleti bangita virágjának megjelenése.

fotó: dr. Hanyecz Katalin

Őket a sárga aranyvessző, a piros és rózsaszín virágaival díszítő japánbirs, a kék májvirág, a számtalan féle tulipán és a kis sárga kankalinok követik.

Majd sokak kedvence, a liliomfa bontja ki szirmait. Sötét bíborvörös virágai április-májusban nyílnak.

fotó: dr. Hanyecz Katalin

A legnagyobb látványosságot mégis a májusi magnólia virágzás hozza el, amikor a sétaút mentén található cserjék többféle színű – a fehértől a sötét liláig virító – példányaiban lehet gyönyörködni.

 

Kecskeméti Arborétum

Most érdemes igazán felkeresni a Virágos fák és cserjék körútját a Kecskeméti Arborétumban, ahol szebbnél szebb fákat, cserjéket csodálhatunk meg.

fotó: Kecskeméti Arborétum

Ilyenkor már virágoznak a díszalmák, a különféle japán díszcseresznyék, a fürtös gyöngycserjék, mahóniák, japán birsek. Az arborétumot behálózó 14 ösvény mindegyikén növényismertető táblák segítik a tájékozódást, a növényekkel való ismerkedést.

 

Kámoni Arborétum

A szombathelyi Kámoni Arborétumban az idei áprilisi hónap csodája a magnólia virágzás.

fotó: Kámoni Arborétum

Facebook oldalukon azt írják, hogy a korai és gyors magnólia virágzás oka főként a tartós 20 fok feletti nappali csúcshőmérséklet és a szárazság.

 

Budakeszi Arborétum

Ébredezik a természet a Budakeszi Arborétumban is. A fővároshoz közeli, 30 hektáros arborétumban a fajok jelentős része díszkerti növény. Óriás fák, és apró virágok kontrasztja alkotja a sétautakat. A telepített növényfajok nagyobb hányadát a Kámoni Arborétum, kisebb részét a volt Természetvédelmi Hivatal irányította ide arborétumokból, parkokból.

A Föld Napja alkalmából április 22-én az arborétumban különleges program várja a látogatókat. A gombák világát gombaszakértő mutatja be egy érdekes szakvezetett túra keretében, az arborétumban eltöltött idő pozitív hatásairól pedig természetgyógyász mesél.

 

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Beköszöntött a tavasz a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben is, ami 4 gyűjteménnyel várja a látogatókat. A tájképi kertben elhelyezkedő Dendrológiai (fa- és cserje-) gyűjtemény több ezer, országunkban honos és távoli tájakról származó növénye ismerhető meg. Tavaszi látványosság a peóniák, bangiták, virágos somok, orgonák virágzása.

fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

Idei újdonság az Észak-amerikai tanséta, ami a botanikus kert Észak-Amerikából származó növényeit mutatja be színes fényképekkel illusztrált tanséta-füzet segítségével.
A látványos, geometrikus kialakítású Rendszertani gyűjteményben rokonsági viszonyaik szerint kerültek kiültetésre a növénycsoportok. Téli nyugalmából csak lassan éledezik ez a kert rész, de így is sok érdekes tavaszi növényben gyönyörködhetünk elsősorban a kutyatejfélék, a keresztesvirágúak, az amarilliszfélék és a nősziromfélék ágyásaiban.

A botanikus kert különleges árnyékliliom gyűjteménnyel is büszkélkedhet, ami a tavasz végére zöld szőnyegként borítja a fák alatti árnyékos felületet.

fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

A Bromélia és orchideaház egész évben csodás látnivalókkal örvendezteti meg az idelátogatókat: számos flamingóvirág, orchideák sokasága, egy 3 méteres ördögcsáklya, hámló kérgű tömjénfa, cikászok, papaya. Felsorolni is képtelenség a botanikus kert összes növényét, képeinken csak kis ízelítőt tudunk mutatni.

fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

A kert látványán túl további érdekes programok is várják a látogatókat:

  • április 23-án a Műemlékvédelmi Világnap keretében kerttörténeti séta
  • április 29-május 1-jén önállóan bejárható „Mesés növények, növényes mesék” tanséta és Különleges növények vására

 

Jeli Arborétum

A Vas megyei Kám község határában, több mint 100 hektáros területen látogatható egyedülálló gyűjtemény a Jeli Arborétum különösen tavasszal vonzó program, amikor virágzik a rododendron. A havasszépének, vagy más néven a rododenronnak több mint 300 változata található itt.

fotó: pixabay.com

Az április végi, májusi virágzás idején színek és illatok orgiája fogadja a látogatókat. A leglátványosabb időszak májusban az illatos, korábban nyíló, lombhullató fajok és a később nyíló, nagyvirágú örökzöldek együttes virágzása, amely 2-3 hétig tart.

Kapcsolódó program

Őrségi orchidea túra

A rétek orchideája, védett növénye a kosbor, melynek több fajtája is létezik. Ezeket lehet megtekinteni a Réti orchideák túrán, mely az Őrségi Nemzeti Park területén található Kétvölgy településen kerül megrendezésre.

fotó: Dr. Markovics Tibor

A túra vezetője Szabó Imre, természetvédelmi őr. Időtartama kb. 2-2,5 óra. A túrán a következő orchideafélékkel lehet találkozni: agárkosbor sömörös kosbor, széleslevelű ujjaskosbor.

Időpont: 2017. április 22. 10 óra
Kiinduló- és végpont: Kétvölgy, élelmiszerbolt
Táv:4 km

 

 

Globális Világ | Szerző: Vrábel Ilona Éva
Képek forrása: Szarvasi Arborétum, Kecskeméti Arborétum,
Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, Kámoni Arborétum FB,
Őrségi Nemzeti Park, pixabay.com
Főkép: pixabay.com

 

Vrábel Ilona Éva

Majd tíz éve az online médiában. Rovatvezető-újságíró-szerkesztő, PR munkatárs. A kreatív és sokoldalú dodekaéder. Ne várj a nagy csodákra, vedd észre az apró örömöket. www.elmenyvadasz.info

No Comments Yet

Comments are closed

Impresszum

Tulajdonos: Németh Mónika, Konecsny Ágoston Pál
Az oldal üzemeltetője: GV Média | Egyéni vállalkozás
Adó.sz: 67916744-2-28
Nyilvántartási szám: 50945638
Nyilvántartási szám: NAIH-109471/2016
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat

A bankkártyás fizetés biztonságát az SSL védelem garantálja. Biztonságos fizetési felületet.

Fizetés

Weboldalunk SSL tanúsítvánnyal rendelkezik.

A bankkártya adataidat soha nem ismerjük meg és mi nem tároljuk. A fizetésért egy PayPal tulajdonában álló cég felel, a Braintree. Így biztos lehetsz benne, hogy minden adatod biztonságban marad, hiszen a PayPal neve garancia. Az SSL vagy a teljes nevén a Secure Socket Layer egy olyan protokoll, amely a webböngészés alatt biztosítja a biztonságos kommunikációt a kliens (a honlap látogatójának a böngészője) és a szerver (a honlapot kiszolgáló tárhely) között.

Ügyfélszolgálat

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunk.

Telefonon
Hétfőtől - Péntekig: 08:00 - 20:00
Szombaton: 09:00 - 14:00

Németh Mónika | +36 30 422 9550

A kiszállításokért a Magyar Posta Zrt. - MPL Futárszolgálat a felelős.
A csomagok nyomonkövetése itt érhető el a rendszer által kiküldött azonosítóval.

Ügyfélszolgálati e-mail: info@globalisvilag.com
Rendeléssel kapcsolatos ügyintézés: rendeles@globalisvilag.com
Médiaajánlat: sales@globalisvilag.com