Ki olvas verseket manapság?

A Magyar Költészet Napja alkalmából felmerül a kérdés, fogyasztható-e még a nagy magyar költők hagyatéka? Ki olvas verseket manapság?

Magam sem olvasok túl gyakran verseket. Nem nagyon fogok mellé, ha feltételezem, hogy a verseket befogadók köre erősen leszűkült az utóbbi évtizedekben. Már nincsen se akkora igény, se idő, se energia arra, hogy egy  költeményen napokig órákig elmélkedjünk. A világ felpörgött,  kevés dolog maradt, aminek megérlelésére, kivárására időt szánunk. Minden azonnal kell, mégpedig színes, szagos, hangos körítéssel. Pedig amit a régi költők papírra vetettek még mindig aktuális. Vannak tértől és időtől független örök emberi kérdések, emberi érzések.

Egyáltalán…

Fontosak még az érzések?

Időről időre ránk tör a felismerés, hogy ma már nem olyan fontosak az érzések. Akár a férfi-nő kapcsolatában, akár eladó-vevő, főnök-beosztott,  sofőr-utas, tanár-diák és további kapcsolatokban. Ha a hétköznapi megnyilvánulások, a reklámok, műanyag filmek, fórumok hozzászólásai, és személyes tapasztalatok nem lennének elég, megfigyelhető hogy egyre több utópisztikus film szól érzelem mentes világokról, társadalmakról.
A verseket azonban csak érző lélek érti meg.

Tényleg kiveszett a romantika, az intellektualitás és a műveltség?

Ezek után kérdés, van-e igény arra, hogy bárki is elolvasson egy verset csak azért, hogy átélje annak hangulatát, hogy ha csak pár percre is el tudjon szakadni a hétköznapok monotonitásából, kilépjen a ráerőltetett megfelelés, és közöny keretéből, megnyissa a szívét és fejest ugorjon a…  mibe is? Az ismeretlenbe, a saját -és a költő belső világába, a felismerésbe, a katarzisba.  Biztos van ilyen ember, vannak ilyen emberek.

Ők a múzsák utolsó bástyái. Hiszen a művészet csak addig létezhet, amíg olyan emberek is vannak, akik képesek érezni, átérezni.

Mit mondhat Arany János a mai fiataloknak?

Hogyan tudna 200 év távlatából, egy letűnt korból, már elavult szóhasználattal a 21. századi ifjúság értelmére, érzelmére hatni? Egy kortárs vers mennyivel olvashatóbb? Befogadóbb-e napjaink embere a kortárs versekre, vagy nincs is rá igénye?

Számít egyáltalán manapság, hogy ismersz-e verseket?
Én nem tudhatom. Nektek kell tudni. Érezni.

 
Az idén 200. születésnapját ünneplő Arany János, az egyik legismertebb magyar költő emlékére álljon itt a következő versrészlet:

„Közönyös a világ… az élet
Egy összezsúfolt táncterem,
Sürög-forog, jő-megy a népség
Be és ki, szűnes-szüntelen.
És a jövőket, távozókat
Ki győzné mind köszönteni!
Nagy részvétel, ha némelyikünk
Az ismerőst… megismeri.”

Arany János: Kertben (részlet)

 

Ahogy a képzőművészeteknél, úgy a verseknél is fontos, a költő és az olvasó (befogadó) között személyes kapcsolat is létrejöjjön. A legtöbb vers a költő személyes üzenete; gyötrődéséből, öröméből, bánatából, haragjából, gyászából, vagy csodálatából a lelke kohójában született, többször megmunkált, fényesre csiszolt kő, ami lássuk be, nem sok embert érint meg. Főleg azokat, akik épp ott járnak életükben, épp ugyanazt érzik. Akik megtalálják a versben azt ami nekik szól, megérinti őket, és visszhangzik a lelkükben.

 

Mondanád, hogy a költészet varázslat?

A költő, és olvasó(i) közötti kapcsolat elmélyítésére, az összhang megtalálására mégis úgy látom napjainkban egyre inkább van remény,  tekintettel az író-olvasó találkozók, felolvasó estek gyarapodására, és a csatolt kapcsolatra az egyéb olyan gasztronómiai – és művészeti  programokkal, amikkel a költészet szimbiózist alkothat.

A Magyar Költészet Napja Magyarországon 1964 óta április 11-e, József Attila születésnapja. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóesteket, versfelolvasásokat, könyvbemutatókat, költőtalálkozókat, versenyeket, színpadi beszélgetéseket szerveznek.

Hajnalban nyujtózik az erdő,
ezer ölelő karja megnő,
az égről a fényt leszakítja,
szerelmes szívére borítja.”

József Attila: Áldalak búval vigalommal (részlet)

 

Kis kedvcsináló azoknak, akik nem rajonganak a versekért:

Ferencvárosi Művelődési Központ
Időpont: 2017. április 11. (kedd) 19:00

Hobo: Tudod, hogy nincs bocsánat (József Attila-est)
A koncert ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni lehet a 1/216-1300-as telefonszámon, illetve az info@fmkportal.hu e-mail címen.
Cím: 1096 Budapest, Haller u. 27.

TIT Stúdió Egyesület
Időpont: 2017. április 11. (kedd) 17:00

„Virágregék” 200 éve született Tompa Mihály (1817-1868)
A TIT Stúdió Egyesület Csapody Vera Növénybarát Körének tagjai versek idézésével bemutatják a virágokat..
Cím: 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.

Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház
Időpont: 2017. április 11. kedd 18:00

Zenés irodalmi est – A Kávészünet Együttes koncertje
A Kávészünet együttes attól igazán egyedi a mai zenei életben, hogy egyszerre nyújt kulturális élményt és szórakoztató kikapcsolódást. Megzenésített verseik között találunk egészen a leglágyabb, akusztikus megszólalású dallamoktól kezdve a slágeres popzenén keresztül a legsúlyosabb rockzenéig mindenféle műfajt, mivel a megzenésítések a vers hangulatához, mondanivalójához igazodnak.

További információ és jelentkezés: P. Tóth Erzsébet, tel.: 282-9752, 282-9826, email: p.toth@kmo.kispest.hu
Cím: 1191 Budapest, Teleki u. 50.

Magyar Írószövetség Székháza
Időpont: 2017. április 11. kedd 19:50

Írók a forradalomban – épületfestészet
A Magyar Írószövetség székházánál este a szervezet, a magyar irodalom és költészet múltját és az 1956-os forradalomban játszott szerepét felelevenítő, Kodály Zoltán zenéjével kísért fényfestészeti épületvetítéssel várják az érdeklődőket.
Cím: Budapest, Bajza u. 18, 1062

 

Globális Világ | Szerző: Vrábel Ilona Éva
Képek forrása: pixabay

Vrábel Ilona Éva

Majd tíz éve az online médiában. Rovatvezető-újságíró-szerkesztő, PR munkatárs. A kreatív és sokoldalú dodekaéder. Ne várj a nagy csodákra, vedd észre az apró örömöket. www.elmenyvadasz.info

No Comments Yet

Comments are closed

Impresszum

Tulajdonos: Németh Mónika, Konecsny Ágoston Pál
Az oldal üzemeltetője: GV Média | Egyéni vállalkozás
Adó.sz: 67916744-2-28
Nyilvántartási szám: 50945638
Nyilvántartási szám: NAIH-109471/2016
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat

A bankkártyás fizetés biztonságát az SSL védelem garantálja. Biztonságos fizetési felületet.

Fizetés

Weboldalunk SSL tanúsítvánnyal rendelkezik.

A bankkártya adataidat soha nem ismerjük meg és mi nem tároljuk. A fizetésért egy PayPal tulajdonában álló cég felel, a Braintree. Így biztos lehetsz benne, hogy minden adatod biztonságban marad, hiszen a PayPal neve garancia. Az SSL vagy a teljes nevén a Secure Socket Layer egy olyan protokoll, amely a webböngészés alatt biztosítja a biztonságos kommunikációt a kliens (a honlap látogatójának a böngészője) és a szerver (a honlapot kiszolgáló tárhely) között.

Ügyfélszolgálat

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunk.

Telefonon
Hétfőtől - Péntekig: 08:00 - 20:00
Szombaton: 09:00 - 14:00

Németh Mónika | +36 30 422 9550

A kiszállításokért a Magyar Posta Zrt. - MPL Futárszolgálat a felelős.
A csomagok nyomonkövetése itt érhető el a rendszer által kiküldött azonosítóval.

Ügyfélszolgálati e-mail: info@globalisvilag.com
Rendeléssel kapcsolatos ügyintézés: rendeles@globalisvilag.com
Médiaajánlat: sales@globalisvilag.com