Játszmák nélkül a párkapcsolatban

Jöjjön egy példa az emberi játszmák világából, aminek a megoldását ha megjegyzed, akkor csökkented az esélyét a családi intrikáknak, és élhetsz továbbra is játszmák nélkül a párkapcsolatban. Az itt felvázolt eset bármelyik családban előfordulhat.

Mi a helyes megoldás játszmák nélkül?

Tipikus eset, amikor például az anyós vagy az após négyszemközt megkéri a vejét, hogy az beszélje rá a feleségét (vagyis anyósék lányát) valami olyasmire, amitől a feleség jó okkal már évek óta elhatárolódik – nevezzük Ügynek -, de az anyóséknak viszont rosszul esne, ha a feleség továbbra is tartaná magát az Ügyhöz (a férjnek pedig nem oszt és nem szoroz a feleség döntése.)

Amennyiben férj kissé konfliktuskerülő, vagy tart anyóséktól, akkor teljesíti a kérésüket, és elvégzi anyósék helyett a munkát: ő vállalja fel feleségével szemben a konfliktust, hiszen ha a feleségnek fontos az Üggyel kapcsolatos döntése, akkor férje sem beszélheti ellene. Miközben az egész az anyósék és a lányuk ügye lenne, mégis a férjen csapódik le, és az ő párkapcsolatukon.

Ám ha a férj feleség iránti tisztelete sokkal erősebb, mint anyósék “hatalma”, akkor férj visszautasítja anyósék kérését, és arra buzdítja őket, hogy beszéljék meg ők maguk a lányukkal az ügyet, ahogyan az természetes lenne játszma nélkül élő emberek között. Férj még azt is elmondja, hogy neki nem éri meg a feleségével való vita egy olyan ügyben, ami nem is kettejüké.

A játszmák fokozása

Tegyük fel, hogy anyósék elfogadják a férj érveit, és letesznek tervükről, elfogadván, hogy a rossz érzéseikkel maguknak kell megküzdeniük. Ám még egy kérésük van férj felé, az hogy az elhangzottak maradjanak köztük.

Ha férj konfliktuskerülő, és azt hiszi, hogy anyósékat úgy tisztelheti legjobban, ha megígér nekik egy konfliktuskerülő beszélgetésben egy konfliktuskerülő ígéretet, akkor most is megígéri, és innentől két eset lehetséges:

  1. A feleség bármikor az évek során felhozza az Ügyet férjnek, a férj két tűz közé kerülve érzi magát, hiszen lehet, hogy szíve szerint elmondaná, hogy mi történt anyóséknál, de köti az ígérete, ezért tartja a száját.
  2. Mégis elmondja a feleségnek, és ezzel hű marad kettejük párkapcsolatához, de elárulja anyósékat.

Ha a férj előre látja a fenti 1. és 2. következményeket, és számára sokkal fontosabb a párkapcsolata biztonsága, akkor nem ígér meg semmit apóséknak. Azzal érvel, hogy a kérésükkel azt kívánják, hogy hazudjon a feleségének. És ő ezt nem hajlandó megtenni, mert nem éri meg neki, hogy emiatt tönkremenjen a kapcsolata.

Mi kell a játszmák nélküli megoldáshoz?

A fenti eset tehát egy olyan játszmára hívja fel a figyelmet, ami nem a párkapcsolat határain belül ered, hanem a tágabb családi környezetben. Ám ha nem méred fel jól a helyzetet, akkor később átfordulhat a dolog párkapcsolati problémává, és játszmák hadává. Így nem maradhatsz meg sokáig játszmák nélkül a párkapcsolatban.

Egy játszmák nélküli párkapcsolatban a felek képesek a szüleik tudatos és tudatalatti elvárásaitól mentes döntéseket hozni nemcsak együtt, hanem egyenként is. Akár olyanokat is, ami szüleiknek nem tetsző, vagy nem az ő érzelmi igényeiket elégíti ki. Mert ha egy (felnőtt)gyereknek a saját érzelmi igényén kívül még a szüleiét is ki “kell” elégítenie, akkor az hosszútávon túlságosan megterhelő.

Könyvajánló:

GlobálisVilág | Forrás: leleksziget.hu

No Comments Yet

Comments are closed

Impresszum

Tulajdonos: Németh Mónika, Konecsny Ágoston Pál
Az oldal üzemeltetője: GV Média | Egyéni vállalkozás
Adó.sz: 67916744-2-28
Nyilvántartási szám: 50945638
Nyilvántartási szám: NAIH-109471/2016
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat

A bankkártyás fizetés biztonságát az SSL védelem garantálja. Biztonságos fizetési felületet.

Fizetés

Weboldalunk SSL tanúsítvánnyal rendelkezik.

A bankkártya adataidat soha nem ismerjük meg és mi nem tároljuk. A fizetésért egy PayPal tulajdonában álló cég felel, a Braintree. Így biztos lehetsz benne, hogy minden adatod biztonságban marad, hiszen a PayPal neve garancia. Az SSL vagy a teljes nevén a Secure Socket Layer egy olyan protokoll, amely a webböngészés alatt biztosítja a biztonságos kommunikációt a kliens (a honlap látogatójának a böngészője) és a szerver (a honlapot kiszolgáló tárhely) között.

Ügyfélszolgálat

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunk.

Telefonon
Hétfőtől - Péntekig: 08:00 - 20:00
Szombaton: 09:00 - 14:00

Németh Mónika | +36 30 422 9550

A kiszállításokért a Magyar Posta Zrt. - MPL Futárszolgálat a felelős.
A csomagok nyomonkövetése itt érhető el a rendszer által kiküldött azonosítóval.

Ügyfélszolgálati e-mail: info@globalisvilag.com
Rendeléssel kapcsolatos ügyintézés: rendeles@globalisvilag.com
Médiaajánlat: sales@globalisvilag.com