A Kincsem mozi

Március 15-e mellett egy másik esemény is nagy érdeklődéssel zajlott a héten. Az Aréna plázában kígyózó sorokban várták az érdeklődök a Kincsem című mozifilm ősbemutatóját.
Én is hivatalos voltam a film premierjére.  Egy kedves barátommal érkeztem, s együtt néztük meg a Kincsem mozit. A négy érdeklődésre való tekintettel, 4 teremben ment a közvetítés. Mint később megtudtam, világhírű sztárok is részt vettek az eseményen, többek között Jeremy Irons tisztelte meg jelenlétével az egyik angol nyelvű előadást.

A film elején kicsit szkeptikus realitással foglaltunk helyet a nézőtéren, őszintén szólva évek óta nem volt igazán jó élményem magyar moziból.

Aztán pörögtek a filmkockák, majd elfelejtettem, hogy hol vagyok és teljesen beleéltem magam a történésekbe. Elvarázsolódtam.

Lovas emberként természetesen magával ragadtak a versenyjelentek és a különböző lovas kultúrával kapcsolatos történelmi helyszínek, azonban azt gondolom, önmagában született egy olyan magyar filmezési kultúra is, mely már kísértetiesen hasonlít egy hollywoodi mozihoz. Mindezt a perfekcionizmust sikerült egy olyan magyar témára húzni, ami valóban megdobogtatja a szíveket.
Kincsem, élete során, két- és ötéves kora között, négy teljes szezonon keresztül 54 versenyen indult és Európa legjobbjait verve mindig győzött, ezzel a telivértenyésztés történetének legendás alakjává vált.

Teljesítményét soha egyetlen versenyló sem tudta elérni, ezzel az egész magyar versenylótenyésztésnek szerzett világhírnevet. Leszármazottai eljutottak a világ neves tenyésztőistállóiba. Számos versenyt neveztek el a csodakancáról olyan országokban is, ahol a kanca élete során meg sem fordult.

A filmről elmondható, hogy nem feltétlenül történelmi hitelességen alapult, azonban ez egyáltalán nem volt zavaró.
Ha a figyelembe vesszük a történelmet azt gondolom elég unalmas esténk lett volna, hiszen a film elején Kincsem győz, majd pályafutása csúcsán Kincsem ismét győz, s utolsó versennyel töltött évében Kincsem sokadszor is győz.

Ehelyett a forradalmat követő időszakban járunk.
A történet szerint Blaskovich Ernő mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki az elégtételt, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába. Vajon mi a fontosabb, a szerelem vagy a bosszú?

RÉSZLET A FILMBŐL

 

A bosszú és a szerelem az emberek nagy témái közé sorolhatók. Schiller Ármány és szerelem című műve hűen példázza azt, hogy egy alkotás miként képes összefoglalni mindazt, ami egy embert mélyen foglalkoztat.

A Kincsem című filmben mindezt egy csodálatos állat köré építették fel, mellyel számomra igazán érdekes és izgalmas élményt okoztak.
Be kell, valljam, abszolút Kincsem őrület uralkodik a házam táján :D! A Nemzeti Lovas Színház állandó bázisának helyet adó Kincsem Park lett az otthonom is egyben, a héten volt szerencsém a Kincsem mozit megtekinteni és nem utolsó sorban, a barátnőimet is Kincsemnek hívom. Ez talán nem is a véletlen műve?!
Ám azt gondolom, Kincsemből nem lehet elég, hiszen ez a ló valóban predesztinálja ezt az országot és a hazai filmipart is arra, hogy akár világhírnek is örvendhetünk általa.

A színészi alakítások fantasztikusak voltak. A filmben Blaskovich Ernőt alakító Nagy Ervin munkássága büszkeséggel töltött el, hiszen évfolyamtársam volt a Színház – és Filmművészeti egyetemen. Kifogástalan színészi játékával, ez a sármos pasi méltán képviselheti Magyarországot világszinten is.

Számomra nagy felfedezés volt Petrik Andrea, fiatal színésznő alakítása Klara von Oettingen szerepében. Még nem igazán láthattuk az ifjú tehetséget sem a mozivásznon, sem színházban, azonban ez alkalommal engem meggyőzött. Úgy vélem, megszületett Magyarország Uma Thurmanje, egy vastag lélekkel megáldott, erős hangú, s közben mégis törékeny és izgalmas színésznő.

Mint a Nemzeti Lovas Színház igazgatója is kötelességem felszólalni a film kapcsán. Az eddig leírtak maradéktalanul igazak igazgatói perspektívámból is. Én egy csodálatos filmélményről távoztam, aki ezt cáfolja azt csakis féltékenységből, vagy irigységből teszi. Bizonyára lesz olyan is, aki a történelmi hűtlenséget hozza majd fel negatívumként. Ilyenkor Steven Spielberg szavai jutnak eszembe, akiről azt gondolom, a legsikeresebb filmrendezők közé sorolható: „(…) nekünk nem az a feladatunk, hogy a valóságot rendezzük, hanem az, hogy a valóság üzentével egy olyan filmet készítünk, ami sokak számára emészthető.”

Könyvajánló

A legszebb lovak

A Kincsem kapcsán ez teljes mértékben teljesült, hiszen az eredeti sztori alapján közel sem lett volna ekkora filmélmény, mint egy fikció, mely szerelemtől és bosszúvágytól fűtött. Nagyon gratulálok az alkotóknak.

Pécsi István a Kincsem Park igazgatója a film szakértőjeként úgy értelmezte, hogy sok hollywoodi film nem képes ilyen részletességgel ábrázolni az egyes versenyjelenteket, lovas üldözéseket. Habár a Nemzeti Lovas Színháztól meglehetősen távol áll a lóverseny és a gyorsasági sportok, mégis azt gondolom, hogy valahányszor lódobogást hallottunk a filmben a lóerők valóságos energiává formálódtak a teremben.   Nincs olyan ember, akit valamilyen módon ne nyűgözne le a gyorsaság, a pata dobogása a szívünkben és a gyomrunkban, mely minden normális embert magával ragad és ámultba ejt.

Az egyes versenyjelentekhez Piroch Gábor kaszkadőr segítségét kérték, aki kifogástalan hitelességgel produkálta a veszélyes jelneteket.

Véleményem szerint a mozi felelőssége az, hogy átérezve a lovak száguldását, mi is a versenypályán érezzük magunkat. Szeretnénk a szereplők bőrébe bújni, s velük együtt újraélni az igaz történeten alapuló cselekményeket.

A filmbemutató különlegessége volt, hogy az adás végén a teljes stáb tiszteletét tette a teremben, így élőben is kifejezhettük nekik elismerésünk. Megtapsolhattuk a filmben szereplő színész óriásokat és alkotókat.

Számomra nagyon kedves élmény volt, hogy felismerhettem az összes olyan helyszínt, ahol forgott a kamera, hiszen szinte csak budapesti színtéren zajlott a cselekmény.

Nekem külön öröm, hogy egy újabb ponton csatlakozunk Kincsemhez a film által, hiszen a Nemzeti Lovas Színház talán épp azon a páston épült, ahol hajdanán, a magyar lovas sportok kiváló szereplői futottak versenyt.

Akik már látták a filmet, vagy éppen ezután tervezik megnézni, azoknak azt üzenném, hogy legyenek részesei akár élőben ennek a csodának, hiszen mindez megtalálható Budapest szívében, ahol a Nemzeti Lovas Színház is helyet kapott, a Kincsem Parkban!

Kövessétek nyomon a honlapunkat és természetesen minket is, hogy mikor hol tudtok velünk találkozni.

www.nemzetilovasszinhaz.com

MEGNÉZEM A REPERTOÁRT

SZERETETTEL VÁRUNK BENNETEKET A KINCSEM PARKBAN

Szeretettel

Pintér Tibor
Igazgató

 

Pintér Tibor

Pintér Tibor musical és operett színész, énekes a Sziget Színház és a Nemzeti Lovas Színház igazgatója, rendező, producer, 2 gyermek édesapja.

No Comments Yet

Comments are closed

Impresszum

Tulajdonos: Németh Mónika, Konecsny Ágoston Pál
Az oldal üzemeltetője: GV Média | Egyéni vállalkozás
Adó.sz: 67916744-2-28
Nyilvántartási szám: 50945638
Nyilvántartási szám: NAIH-109471/2016
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat

A bankkártyás fizetés biztonságát az SSL védelem garantálja. Biztonságos fizetési felületet.

Fizetés

Weboldalunk SSL tanúsítvánnyal rendelkezik.

A bankkártya adataidat soha nem ismerjük meg és mi nem tároljuk. A fizetésért egy PayPal tulajdonában álló cég felel, a Braintree. Így biztos lehetsz benne, hogy minden adatod biztonságban marad, hiszen a PayPal neve garancia. Az SSL vagy a teljes nevén a Secure Socket Layer egy olyan protokoll, amely a webböngészés alatt biztosítja a biztonságos kommunikációt a kliens (a honlap látogatójának a böngészője) és a szerver (a honlapot kiszolgáló tárhely) között.

Ügyfélszolgálat

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunk.

Telefonon
Hétfőtől - Péntekig: 08:00 - 20:00
Szombaton: 09:00 - 14:00

Németh Mónika | +36 30 422 9550

A kiszállításokért a Magyar Posta Zrt. - MPL Futárszolgálat a felelős.
A csomagok nyomonkövetése itt érhető el a rendszer által kiküldött azonosítóval.

Ügyfélszolgálati e-mail: info@globalisvilag.com
Rendeléssel kapcsolatos ügyintézés: rendeles@globalisvilag.com
Médiaajánlat: sales@globalisvilag.com