A fejsérülés gének százait érinti, ami a későbbiekben súlyos betegségeket okozhat

A Kalifornia Egyetem (UCLA) kutatói azonosították azokat a mestergéneket, amelyek véleményük szerint más gének százait képesek befolyásolni, Alzheimer-kórt, Parkinson-kórt vagy poszt-traumás stressz rendellenességet, figyelemhiányos hiperaktivitást, autizmust, depressziót, skizofréniát és egyebeket kiváltva.

A cikket köszönjük a fitoterapiakalauz.hu-nak!

„Úgy véljük, a mestergének a felelősek azért, hogy a fejsérülések változásokat okoznak több más génben”– mondja Xia Yang professzor, aki társprofesszor az integratív biológia tanszéken.

A folyamat többféleképpen is végbe mehet: akár úgy, hogy a fejsérülés miatt a gének hibás formájú fehérjéket termelnek, akár úgy, hogy a kifejeződött gén példányszáma a sejtekben megváltozik. De a változás a gén megfelelő működését is megakadályozhatja. Ha például, a gén nem megfelelő fehérjét termel, Alzheimer-kór állhat elő.

„Nagyon kevés a tudásunk afelől, hogy a fejsérülést elszenvedett emberek – futballisták vagy katonák – milyen neurológiai betegségekben-rendellenességekben szenvednek később életükben” – magyarázza Fernando Gomez-Pinilla idegsebész professzor. „Reméljük, hogy sokat megtudunk majd erről.”

A kutatók a kísérlet során 20 patkányt arra treníroztak, hogyan szökjenek meg a labirintusból. Majd 10 patkánynál egy folyadékkal agysérüléshez hasonló állapotot idéztek elő, a másik tíz sértetlen maradt.

Amikor újra a labirintusba helyezték az állatokat, azoknak, akiknek az agya sérült volt, 25 perccel tovább tartott a kiszabadulás, mint nem-sérült társaiknak.

Ezután elemezték a patkányok agyának génjeit (egy RNS-t a hippokampuszból és fehér vérsejteket).

Az agysérülést elszenvedett patkányok hippokampuszának 268 génjéről találták úgy, hogy megváltozott, illetve a fehérvérsejtek 1215 génjét.

Az keltett nagy meglepetést, hogy milyen nagy változások mentek végbe a fehér vérsejtekben. Az agyi változások kevésbé voltak meglepőek. Az olyan kritikus terület, hogy magától értetődő volt, ha megsérül, jelzi a szervezetnek” – magyarázta Yang professzor.

Nagyjából két tucat olyan megváltozott gén van a hippokampuszban és a vérben, amelyek alapján ki lehet fejleszteni egy gén alapú vértesztet annak meghatározására, hogy történt-e agysérülés, és valószínűsíthető-e az Alzheimer-kór vagy más rendellenesség kialakulásának veszélye.

Agysérülés után több mint 100 olyan megváltozott gén keletkezett a patkányokban, amelynek megvan a megfelelője az embernél, és azok idegrendszeri vagy pszichiátriai rendellenességekhez kapcsolhatók.

Yang professzor és társai múlt évi kutatásukban több száz olyan gént fedeztek fel, amelyeket a fruktóz károsít, és az omega-3 zsírsav (docosahexaén sav – DHA) helyreállítja az eredeti állapotot, a fruktóz által okozott káros változásokat kiküszöbölve. Az egyik gén, amelyet annak a kutatásnak során felfedeztek, az Fmod, szintén mestergén.

Lényeges, hogy a traumatikus agysérülteknél nem ugyanaz a betegség fejlődik ki, de a súlyosabb sérülések több gént károsítanak, fűzte hozzá Gomez-Pinilla professzor.

GlobálisVilág | Forrás: fitoterapiakalauz.hu

Via www.sciencedaily.com

 

Németh Mónika

Németh Mónikának hívnak, 27 éves vagyok a Globális Világ magazin alapítója és szerkesztője. Magazinomban elsősorban a lélek megértésen keresztül ismerkedem a világgal, és az energiák tudatos irányítására törekszem általa. Tanulom mindennap, és a Globális Világ lett a tankönyvem. Gyarapodjunk együtt mindennap (!) Szeretettel <3

No Comments Yet

Comments are closed

Impresszum

Tulajdonos: Németh Mónika, Konecsny Ágoston Pál
Az oldal üzemeltetője: GV Média | Egyéni vállalkozás
Adó.sz: 67916744-2-28
Nyilvántartási szám: 50945638
Nyilvántartási szám: NAIH-109471/2016
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat

A bankkártyás fizetés biztonságát az SSL védelem garantálja. Biztonságos fizetési felületet.

Fizetés

Weboldalunk SSL tanúsítvánnyal rendelkezik.

A bankkártya adataidat soha nem ismerjük meg és mi nem tároljuk. A fizetésért egy PayPal tulajdonában álló cég felel, a Braintree. Így biztos lehetsz benne, hogy minden adatod biztonságban marad, hiszen a PayPal neve garancia. Az SSL vagy a teljes nevén a Secure Socket Layer egy olyan protokoll, amely a webböngészés alatt biztosítja a biztonságos kommunikációt a kliens (a honlap látogatójának a böngészője) és a szerver (a honlapot kiszolgáló tárhely) között.

Ügyfélszolgálat

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunk.

Telefonon
Hétfőtől - Péntekig: 08:00 - 20:00
Szombaton: 09:00 - 14:00

Németh Mónika | +36 30 422 9550

A kiszállításokért a Magyar Posta Zrt. - MPL Futárszolgálat a felelős.
A csomagok nyomonkövetése itt érhető el a rendszer által kiküldött azonosítóval.

Ügyfélszolgálati e-mail: info@globalisvilag.com
Rendeléssel kapcsolatos ügyintézés: rendeles@globalisvilag.com
Médiaajánlat: sales@globalisvilag.com