Miért kell szilveszterkor a piros bugyi és piros bokszer alsó?

Utána jártam néhány szilveszteri babonának! Mivel a Magyar néprajzi lexikonban csak piros almával kapcsolatos hiedelmeket találtam, gyorsan utánanéztem, honnan eredhet a piros bugyi szerencsét hozó szilveszteri babonája. A történet egy kicsit zavaros, de tény, hogy Olaszországban is úgy tartják, hogy aki sikeres akar lenni, annak célszerű piros alsóneműben köszöntenie a január elsejét, mert általa a jó szerencséje egész évre megalapozódik. Ez a piros bugyis (piros alsóneműs) őrület végigsöpört Törökországon, illetve más európai országokon, így hazánkon is.

Tehát egy abszolút új keletű hagyományról van szó, egy olyan szilveszteri babonáról, aminek a hátterében ősi tradíciók nem állnak, ezért szegény üknagyanyáink és nagyanyáink a szilveszteri piros bugyi szerencsét hozó varázserejéről még mit sem sejtettek.

Az új tradíció keresleti lázához igazodva, ezekben a hetekben országszerte a „vegyél fel piros alsóneműt szilveszter éjszakáján, hogy szerencséd legyen”! – jelszóval kínálják portékájukat az üzletek, áruházak, s a polcaikon ott virítanak az élénkpiros színű bugyik és bokszer alsók. Vajon valóban szerencsét hoz? Hm, ha valakik nagyon hisznek benne, akkor mindenképpen, hiszen a hittel átitatott gondolatok teremtőerejéhez nem férhet kétség.
A piros (a vörös) egyébként is az élet színe, amely a rezgésével életörömöt és szexuális energiákat gerjeszt, ezért a viselésének csak pozitív hozadéka lehet. Sőt, azt is nagyon valószínűnek tartom, hogy egy piros alsónemű látványa túltesz a piros almás fürdővízben való mosakodás eredményének látványán egy partnerkapcsolatban. Mindezt azért említettem, mert nagyanyáink a mosdóvizükbe egy piros almát tettek, hogy szebbek és vonzóbbak legyenek.
SZILVESZTERÉJSZAKAI MÁGIA: ÓLOMÖNTÉS

Úgy tartják, ha az új esztendő első perceiben, – tehát még jóval napkelte előtt, – ólmot öntünk, akkor a megdermedő „ólomfigura” alakjából megtudhatjuk, hogy mit tartogat számunkra az új év.
Az ólomöntés technikája vidékenként változó, de abban azonos, hogy az alakzatokból intuitív módon kell következtetni a jövőt. Mivel egy könnyen és gyorsan olvadó fémről van szó, ehhez elegendő annyit tenned, hogy ólmot tartasz a gyertya lángja vagy a gáztűzhely lángja fölé, majd egy régi kulcs lyukán keresztül, az evőkanálból hirtelen a hideg vízbe löttyinted, hogy ismét megdermedjen!
Az ólomöntés a legrégibb jósló szokásaink egyike, de a lányok más mágikus praktikákkal is igyekeztek ezen a napon kifürkészni a jövőt, s megtudni, hogy kit szánt nekik a sors. A viaszöntés szilveszter éjszakai rituáléja szintén divatos volt a köreikben, de manapság már könnyebb felhívni egy jóst, – az élő jósvonalaknak köszönhetően, – mint ilyesmikkel bíbelődni.
FOKHAGYMA – KALENDÁRIUM

Régen, újévkor fokhagyma-kalendáriumot készítettek azok, akik kíváncsiak voltak az új esztendő tizenkét hónapjának időjárására. Hogyan készült? Megsózták azt a tizenkét fokhagymát, melynek mindegyike egy-egy hónapot jelképezett, majd reggel alaposan megvizsgálták őket. Amelyik hagymának átnedvesedett a gerezdje, az sok csapadékot jósolt az adott hónapra. Erről az időjós babonáról Bod Péter, a XVIII. századi tudós is említést tett az egyik feljegyezésében.

SZERENCSÉT HOZÓ ÉTELEK, TÁRGYAK

A gasztro babonák nagyon érdekesek.
Figyelj, mert könnyen össze lehet ám kavarodni, ugyanis egészen más étkezési „szabályok” vonatkoznak december utolsó napjára, mint január elsejére!
– A régi hiedelmek szerint: a malac az újévi szerencse egyik legfőbb záloga, mert az orrával kitúrja (előtúrja) számodra a szerencsét. Viszont nem szabad ezen a napon szárnyast, halat, vadat enned. Miért? Ó, a magyarázat nagyon logikus! A csirke elkaparja a szerencsédet, a hal elúszik vele, a vad pedig elszalad, s magával viszi. A pulykahús fogyasztását pedig azért kerülendő, mert a harag, a méreg is beköltözhet vele a házad falai közé.

 • December 31-én mindez pontosan fordítva működik!
  Az esztendő utolsó napján, estéjén tilos malachúst tenned az ünnepi asztalra, és helyette célszerű szárnyast, vadat vagy halat fogyasztanod. Ennek magyarázata szintén egyszerű és nagyszerű! A szárnyas elkaparja az előző év problémáit, bajait, gondjait, a hal elúszik vele, a vad pedig elszalad.
 • Ha szeretnéd, hogy pénz álljon a házhoz, akkor az újévben feltétlenül egyél lencsét, babot, borsót, mert ezek szimbolikus jelentésükkel bevonzzák számodra a pénzt és a bőséget. Ezt nem én állítom, hanem azok, akik hisznek benne. Mivel teheted tartóssá a gazdagságot? Rétessütéssel, illetve rétes evéssel, dehogy ennek mi a magyarázata, azt már tőlem ne kérdezd, de úgy sejtem, hogy a tészta rétegei rejtik a tartósság titkát!
 • Sok helyen szokás a szerencsepogácsa sütése is szilveszterkor.
  A pogácsák egyikébe te is belesüthetsz egy pénzérmét, s amelyik vendéged megtalálja, annak lesz a legnagyobb szerencséje a következő esztendőben.
  További szilveszteri, újévi szerencse-jelképek: a kéményseprő, a négylevelű lóhere és a patkó. Ha kéményseprő látsz, akkor gyorsan fogd meg az egyik gombodat, s csavard el balra, de nem egyszer, nem kétszer, hanem háromszor!

Hiszel ilyesmikben? Vagy csak mosolyogsz rajta? Én már láttam olyan embert, aki tényleg a gombja után kapott, amikor betévedt hozzá egy kéményseprő, pedig mindez nem is újévkor történt, hanem egy szimpla őszi napon. smile hangulatjel

AMI AZ ÉV ELSŐ NAPJÁN TÖRTÉNIK, AZ ISMÉTLŐDIK

A néphit szerint, ami az év első napján történik, azaz év folyamán megismétlődik, ezért igyekezz csupa kellemes dologgal kitölteni (eltölteni) el az első napot!

Íme, néhány jó tanács a világhálóról:

 • Pihenj sokat, ne takaríts, ne moss, hanem helyette töltődj fel!
 • A veszekedéseket tedd félre!
 • A nap jelszava ez legyen: Szeretkezz, ne háborúzz! smile hangulatjel

Az is mondják, hogy az új esztendő első napján nem szabad (nem célszerű) orvost hívnod, orvoshoz menned, mert akkor betegséggel (betegeskedéssel) töltöd az egész évet.
Képzeld, az újév kezdete nem mindig esett január 1-jére!
Lehet, hogy Te ezt eddig is tudtad, s csupán csak nekem ez új információ, de mágikus szempontból azt jelenti, hogy január elseje is éppen olyan nap, mint a többi, csak vidámabb, s nagyobb körülötte a felhajtás!
Éppen ezért a babonákat ne vedd komolyan, mert nem az ételek, nem a tárgyak fogják pozitív irányba terelni az életedet, hanem a hozzáállásod és a gondolataid!
Érezd jól magad! Szerintem ez a legfontosabb, újévkor is, meg az esztendő többi napján is! Köszönöm, hogy végigolvastad!
Ha mindebből csak a ” Szeretkezz ,ne háborúzz” rész maradt meg,már érdemes volt elolvasnod

GlobálisVilág | Írta: Sarkadi Nagy Olga

No Comments Yet

Comments are closed

Impresszum

Tulajdonos: Németh Mónika, Konecsny Ágoston Pál
Az oldal üzemeltetője: GV Média | Egyéni vállalkozás
Adó.sz: 67916744-2-28
Nyilvántartási szám: 50945638
Nyilvántartási szám: NAIH-109471/2016
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat

A bankkártyás fizetés biztonságát az SSL védelem garantálja. Biztonságos fizetési felületet.

Fizetés

Weboldalunk SSL tanúsítvánnyal rendelkezik.

A bankkártya adataidat soha nem ismerjük meg és mi nem tároljuk. A fizetésért egy PayPal tulajdonában álló cég felel, a Braintree. Így biztos lehetsz benne, hogy minden adatod biztonságban marad, hiszen a PayPal neve garancia. Az SSL vagy a teljes nevén a Secure Socket Layer egy olyan protokoll, amely a webböngészés alatt biztosítja a biztonságos kommunikációt a kliens (a honlap látogatójának a böngészője) és a szerver (a honlapot kiszolgáló tárhely) között.

Ügyfélszolgálat

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunk.

Telefonon
Hétfőtől - Péntekig: 08:00 - 20:00
Szombaton: 09:00 - 14:00

Németh Mónika | +36 30 422 9550

A kiszállításokért a Magyar Posta Zrt. - MPL Futárszolgálat a felelős.
A csomagok nyomonkövetése itt érhető el a rendszer által kiküldött azonosítóval.

Ügyfélszolgálati e-mail: info@globalisvilag.com
Rendeléssel kapcsolatos ügyintézés: rendeles@globalisvilag.com
Médiaajánlat: sales@globalisvilag.com