Az álmok szigete – Bora Bora

Szerző | Kollát Gyula
Egy sziget, ahol igazából nincs is turisztikai látnivaló. Mégis sok utazó álmainak netovábbja. Két embercsoport favorizálja különösen: a milliomosok és a nászutasok. Előbbiek a szigeten fellelhető hihetetlen luxuslehetőségek okán, utóbbiak a szinte sehol máshol ilyen töménységben elő nem forduló romantikus környezet miatt. El kell ismerni, a sziget maga a trópusi Éden. Legtöbbünknek sosem lesz annyi pénze, hogy eljusson oda.

Bora Bora, mert persze róla van szó (vélem a bevezetőből sokan sejtették) Francia Polinézia egyik szigete (a fő sziget Tahiti). Nevének jelentése tahitiül ’elsőszülött’, melyet az indokol, hogy a legendák szerint az első szigetek között volt, mely anno kiemelkedett a tengerből.
A hat és fél kilométer hosszú, illetve kicsivel több mint három kilométer széles, mindössze 29 km² területű sziget oázisként emelkedik ki az indigókék óceánból. Egymással csak lazán összefüggő szigetecskékből álló kör alakú korallzátony veszi körül, melyen belül tágas lagúna helyezkedik el.
9742697_orig
De még milyen lagúna! Vélhetően a világ legszebb színű és vizű lagúnája található a külső korallzátonyok védelmében. Vize a kék és a zöld szín különféle, nehezen meghatározható csodaszép árnyalataiban tündököl.
2921497_orig
A lagúna közepén pedig ott magasodik a híres, zöld dzsungellel borított, kettős vulkáni csúcs, Bora Bora egyik szimbóluma.
1847588_orig
A Hotel Bora Bora alapítói az 1960-as években építették az első üdülőhelyet ezen a gyönyörű szigeten. Mivel kedvükre válogathattak a szebbnél szebb helyek közül, a leglátványosabbat választották: a ragyogóan fehér, finom homokkal borított Matira Beach-et, a Csendes-óceán talán legidillikusabb strandját.

A lagúna csendes vizére cölöpökön álló, zsúptetős kunyhókat építettek (üvegpadló a nappaliban, így a szárazról is megfigyelhetők a korallok között úszkáló színes halak), de a parton is áll néhány házikó.

8602452_orig

A hangulatos építmények teraszán üldögélők maguk előtt a fehér, pálmafás stranddal és kék lagúnával, hátuk mögött az Otemanu és a Pahia kettős csúcsával méltán érzik magukat a mennyországban. Mert hogy ott is vannak! Maga a Mennyország ez a földi paradicsom.

4476182_orig

Tény viszont az is, hogy nem adják ingyen ezt az illúziót. A szállodai szobaár akár kétezer dollárt is kóstálhat (egy éjszakára értve természetesen). A luxusszállodák saját zátonyra (motura) épülnek, csak a hotel saját hajójával lehet őket megközelíteni.

A tengerpart makulátlanul tiszta, a homok épp annyira fehér, amennyire kell, a víz kellemesen langyos és kristálytiszta, a korallok élővilága búvárszemüveg nélkül, térdig a vízben állva is élvezhető. Még víz alatti fényképezőgép sem kell a megörökítésére.

134678_orig
Persze nem csak luxusszállodában lehet lakni (az milliomosok privilégiuma), létezik más kategória is. Úgy mondják, a polinéz szigetvilág akkor is káprázatosan gyönyörű, ha olcsó szálláson lakik az ember. Sőt!
8149068_orig
Polinéz, kókuszpálmából épített kunyhóban lakni, ahol a szoba falán gekkók rohangálnak, és a virágmintás pareóba (polinéz strandkendő) csavart bennszülött házinéni szolgálja fel a hagyományos polinéz reggelit, sokak szerint jóval többet ér, mint a légkondicionált puccos szállodai szoba a porcelántányéros, kontinentális svédasztalával.
964115_orig
Mint a bevezetőben is említettem volt, Bora Borán nem sok látnivaló van. A többi polinéz szigethez képest meg főleg. Míg Francia Polinézia más szigetei a búvárok (lásd Fakarava), illetve a szörfösök (lásdTahiti) körében nagyon ismertek, ez a sziget inkább a luxusszállodáknak otthont adó korallzátonyokról szól.
3405888_orig
A sziget egykor, több millió évvel ezelőtt vulkánként tört a víz színe fölé, és e köré nőtt szép lassan a mai lagúna külső részét alkotó korallszegély. Amint azonban a Föld kérge a mélyben már nem izzott tovább, a vulkáni részek megkezdték lassú süllyedésüket. Annak ellenére, hogy a korallzátony folyamatosan épül, Bora Bora nagyobb része fokozatosan merül bele a tengerbe – a süllyedés napjainkban is tart -, így egy idő után nem marad belőle más, mint a korallokkal körülvett lagúna.
7531480_orig
Persze aggodalomra semmi ok, egyrészt mert a sziget teljes alámerülése a nagyon távoli jövő „zenéje”, másrészt létezik egy „másik Bora Bora” sokkal közelebb mint az igazi. Mégpedig a Francia Riviérán, St Tropez -ben.
Utóbbi tény számunkra (kispénzűek számára) is adja a reményt, hogy eljuthatunk Bora Borára!
GlobálisVilág | Forrás: szepvilagunk.weebly.com

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Globális Világ Facebook közösségéhez itt:

Németh Mónika

Németh Mónikának hívnak, 27 éves vagyok a Globális Világ magazin alapítója és szerkesztője. Magazinomban elsősorban a lélek megértésen keresztül ismerkedem a világgal, és az energiák tudatos irányítására törekszem általa. Tanulom mindennap, és a Globális Világ lett a tankönyvem. Gyarapodjunk együtt mindennap (!) Szeretettel <3

No Comments Yet

Comments are closed

Impresszum

Tulajdonos: Németh Mónika, Konecsny Ágoston Pál
Az oldal üzemeltetője: GV Média | Egyéni vállalkozás
Adó.sz: 67916744-2-28
Nyilvántartási szám: 50945638
Nyilvántartási szám: NAIH-109471/2016
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat

A bankkártyás fizetés biztonságát az SSL védelem garantálja. Biztonságos fizetési felületet.

Fizetés

Weboldalunk SSL tanúsítvánnyal rendelkezik.

A bankkártya adataidat soha nem ismerjük meg és mi nem tároljuk. A fizetésért egy PayPal tulajdonában álló cég felel, a Braintree. Így biztos lehetsz benne, hogy minden adatod biztonságban marad, hiszen a PayPal neve garancia. Az SSL vagy a teljes nevén a Secure Socket Layer egy olyan protokoll, amely a webböngészés alatt biztosítja a biztonságos kommunikációt a kliens (a honlap látogatójának a böngészője) és a szerver (a honlapot kiszolgáló tárhely) között.

Ügyfélszolgálat

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunk.

Telefonon
Hétfőtől - Péntekig: 08:00 - 20:00
Szombaton: 09:00 - 14:00

Németh Mónika | +36 30 422 9550

A kiszállításokért a Magyar Posta Zrt. - MPL Futárszolgálat a felelős.
A csomagok nyomonkövetése itt érhető el a rendszer által kiküldött azonosítóval.

Ügyfélszolgálati e-mail: info@globalisvilag.com
Rendeléssel kapcsolatos ügyintézés: rendeles@globalisvilag.com
Médiaajánlat: sales@globalisvilag.com