Gaudi “Disneyland-je” – A Güell park

Lakótelepnek indult, mesepark lett belőle. A beépítés gondolata zátonyra futott és Gaudit sok támadás érte emiatt. Művészetét egyre nagyobb értetlenség vette körül, úgy érezte, álmai szertefoszlanak. Ám ha a Mester láthatná a parkban manapság nyüzsgő turisták tömegét és azt, ahogyan egy-egy fotó elkészítéséért sorokban várakoznak, bizonyos lehetne benne, hogy álma megvalósult.

Eusebi Güell gróf nagy területet vásárolt meg a Pelada-hegyen, hogy azon új városrészt alakítson ki. Rabul ejtették az angliai kertek és szeretett volna valami hasonlót Barcelonában is látni, ezért az angol kertvárosok mintájára lakótelep tervezésére kérte fel barátját, Gaudit.

7403167_orig

A terület legmagasabb pontjára templomot terveztek. E ponttól kiindulva akarták elosztani a 60 telket, melyek mindegyike igen nagy alapterületű volt. A telkeket Gaudí háromszög alaprajzúnak képzelte, így a telkek súlypontjába emelt épületek nem zárták volna el egymás elől a kilátást. A város kialakításának vezérelve a közösségi szellem megteremtése volt, ezért a telkeket határoló kerítések maximális magasságát 41 cm-ben határozták meg. A házak stílusát szabadon választhatták volna meg az itt élők, csupán az épületek magasságát írták volna elő.

3390760_orig

Gaudí először itt ültette át a gyakorlatba az építőművészetről vallott globális koncepcióját. John Ruskinszerint – akinek elveihez Gaudí élete végéig a leginkább hű maradt – a jelenkori építészet a művészetek szintézise: a művésznek egyszerre kell festőnek és szobrásznak lennie. Gaudí mindezt egyetlen személyiségben egyesítette.

2917270_orig

Gaudí a lehető legnagyobb energiával vetette bele magát a munkába, azonban 1910-re nyilvánvalóvá vált, a városépítés kísérlete gazdaságilag megbukott. Csupán két telket sikerült eladni, az egyiket maga Gaudí vette meg. A barcelonai városi tanács 1922-ben vette meg a területet és a rákövetkező évben városi parkot létesített rajta.
2591135_orig
A terület a világ egyik legizgalmasabb térrendezése. Különböző stílusok ötvözetéből páratlanul gazdag, varázsos környezet, bizarr, dekoratív formákkal, szecessziós és szürrealista elemekkel. Minden felület hullámzik, mozog a térben. A parkon végigkígyózó, végtelen hosszúságú, tört kerámiacserepekkel díszített padok Joan Miro színpompás képeinek hatását keltik.
7164656_orig
A park központi egysége a két egymás mellett párhuzamosan futó lépcső, közöttük a parkot őrző sárkánnyal. A sárkánynak díszítő funkcióján kívül szimbolikus jelentése is van: ő Püthon, a föld alatti vizek mitológiai és az alatta levő 12.000 literes esővízgyűjtő ciszterna nagyon is valóságos őrzője, szükség esetén túlfolyószelep. A természetes vízforrásokat nélkülöző park öntözése e nélkül elképzelhetetlen lenne.
4339238_orig
A park piacterének fele szilárd talajon áll, másik fele a dór oszlopokon, melyek belül üregesek, s rendkívül bonyolult módon, de összegyűjtik és elvezetik a tér padozatára hullott csapadékot egy föld alatt víztárolóba, ahonnan az egész parkot locsolják.
4061082_orig
Ezen a területen korábban, szó szerint nem sok virág nőtt. A talaj köves és elhanyagolt volt, ám most egy gyönyörű, növényekben, fákban, virágokban gazdag kert várja az oda látogatókat. Egy igazi zöldövezet, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra is.
2618567_orig
A parkba nincs belépő, fizetni csak akkor kell, ha a parkon belül be szeretnénk menni a Gaudi házba, aLa Torre Rosa-ba, melyben a Gaudi által tervezett bútorok vannak kiállítva. A Park Güell Barcelona Gràcia negyedében található. 1984-ben a parkot az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.
A parkban tökéletesen megvalósult Ruskin gondolata:
Az építészet minden szép formáját a közvetlen természeti idomoktól kölcsönözték; sőt merem állítani, hogy mindaz, amit nem a természettől vettek át, egyenesen rút. Az igazi díszítmény mind a természeti idomok utánzata, vagy legalább emlékeztet rájuk. Mivel az épület nem elvont gondolat kifejezése, hanem valóság, szín nélkül nem lehet tökéletes. Gondoljuk meg, hogy az épület némileg olyan, mint a szerves lény; színezésénél tehát úgy kell eljárnunk, mint a természet, amikor kagylóhéjat, virágot vagy állatot színez.”

Szerző | Kollát Gyula

GlobálisVilág | Forrás: szepvilagunk.weebly.com

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Globális Világ Facebook közösségéhez itt:

Németh Mónika

Németh Mónikának hívnak, 27 éves vagyok a Globális Világ magazin alapítója és szerkesztője. Magazinomban elsősorban a lélek megértésen keresztül ismerkedem a világgal, és az energiák tudatos irányítására törekszem általa. Tanulom mindennap, és a Globális Világ lett a tankönyvem. Gyarapodjunk együtt mindennap (!) Szeretettel <3

No Comments Yet

Comments are closed

Impresszum

Tulajdonos: Németh Mónika, Konecsny Ágoston Pál
Az oldal üzemeltetője: GV Média | Egyéni vállalkozás
Adó.sz: 67916744-2-28
Nyilvántartási szám: 50945638
Nyilvántartási szám: NAIH-109471/2016
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat

A bankkártyás fizetés biztonságát az SSL védelem garantálja. Biztonságos fizetési felületet.

Fizetés

Weboldalunk SSL tanúsítvánnyal rendelkezik.

A bankkártya adataidat soha nem ismerjük meg és mi nem tároljuk. A fizetésért egy PayPal tulajdonában álló cég felel, a Braintree. Így biztos lehetsz benne, hogy minden adatod biztonságban marad, hiszen a PayPal neve garancia. Az SSL vagy a teljes nevén a Secure Socket Layer egy olyan protokoll, amely a webböngészés alatt biztosítja a biztonságos kommunikációt a kliens (a honlap látogatójának a böngészője) és a szerver (a honlapot kiszolgáló tárhely) között.

Ügyfélszolgálat

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunk.

Telefonon
Hétfőtől - Péntekig: 08:00 - 20:00
Szombaton: 09:00 - 14:00

Németh Mónika | +36 30 422 9550

A kiszállításokért a Magyar Posta Zrt. - MPL Futárszolgálat a felelős.
A csomagok nyomonkövetése itt érhető el a rendszer által kiküldött azonosítóval.

Ügyfélszolgálati e-mail: info@globalisvilag.com
Rendeléssel kapcsolatos ügyintézés: rendeles@globalisvilag.com
Médiaajánlat: sales@globalisvilag.com