„Semmi, semmi nem fontos, csak Miklós” – Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni szerelme

Írta | Király Eszter, stylemagazin.hu

Múzsa, hűséges hitves, Radnóti hagyatékának rendezője, és őrzője. Nyelvtanár, egyetemi oktató, aki kíméletlenül kijavította tanítványait, ha azok rosszul szavalták férje verseit. Tizenegy év jutott nekik együtt szerelemben, háborúban, a két szép, fiatal szerelmes idilli életébe belekontárkodott a történelem.

Gyarmati Fanni 1936 és 1946 között naplót vezetett mindennapjaikról, és nem az utókor számára, hanem önmaguknak, kettejüknek, hogy öregkorukban vissza tudják keresni, hogyan élték az életet. A napló két kötet tömény, kendőzetlen őszinteség, abortuszokról, háborúról, féltékenységről, szexről, megcsalásról, melyet Ferencz Győző irodalomtörténészre bízott, hogy halála után megjelentesse. Ragaszkodott azonban hozzá, hogy a napló csak halála után tehető közzé. Gyarmati Fanni nem láthatta a jövőt, ő csak szenvedélyesen szerelmes volt, pedig alig volt 14 éves, amikor először meglátták egymást. Radnóti 17 éves volt ekkor, ugyanahhoz a tanár házaspárhoz jártak matematika korrepetálásra.

Amikor Fanni 1935 februárjában elkezdi a naplóírást, már hat éve ismerik egymást Miklóssal, fülig szerelmesek, és össze akarnak házasodni. „Olyan gyerekek voltunk”- így kezdi Fanni a legelső naplóbejegyzést, aki ekkor önálló, aktív, felvilágosult nő, egész nap lót-fut, apja gyorsíróiskolájában dolgozik, randevúzik Radnóti Miklóssal, kávézókban lógnak Zelk Zoltánnal, Babitscsal, József Attilával, kritizálják, és ugratják egymást, de taposnak is az érvényesülés érdekében. Gyarmati Fanni nem rejti véka alá, hogy nem igazán tartja közérthetőnek József Attila költészetét, „azok a versek olyan ész-versek és olyan gabalyodott nagy részük, mint Attila ’csevegése’. Egyszerűen élvezhetetlenek egy pár kivétellel.”

Fanni és Miklós négy évvel a második világháború kitörése előtt házasodtak össze. Fanni igazi társ volt, legjobb barát, kritikus, és feltétlen szerelem volt egy személyben. Kapcsolatuk színtiszta őszinteségen alapult, amelyről volt is egy megállapodásuk. Legendás szerelmük pedig olyan volt, mint bármilyen házasság, összevesztek, kibékültek, utálták egymást, aztán újra szenvedéllyel ölelkeztek. Fanni többször esett át nőgyógyászati küreten, mert gyereket nem akartak, folyton csak küszködtek egzisztenciálisan. Emellett gyakran féltékeny is volt, így írja egyik naplóbejegyzésében: „1942. március 6. Már villanyoltáskor mondtam motyogva, álmosan, hogy el fogunk válni, mert én nem bírom, hogy Mik mással szemlélje a világot. Akkor én megbénulok és megnémulok, akkor nem tudom vele úgy játszani ezt a drága, gyönyörű együttélésünket, ahogy eddig, hogyha tudom, hogy neki más emlékei is vannak, és más is betölti, mint ami engem.”


semmi-semmi-nem-fontos-csak-miklos-radnoti-miklos-es-gyarmati-fanni-szerelme_52290869b4a08c927afed98b0712503d

Radnóti 1940-ben kezdte meg a munkaszolgálatot, és felesége jelentette a biztos pontot, a kapaszkodót az élethez. Róla szól az Erőltetett menet halhatatlan sora: „és Fanni várna szőkén a rőt sövény előtt”. Fanni itthon maradt, és pokoli napokat élt meg, jött az éhezés, és a fagyok, amikor reszketni kellett egy cipőtalpért, és egy meleg kabátért, és 1944-ben, amikor a „felszabadítók” jöttek, az oroszok megerőszakolták, és lilára verték őt is, mint a többi nőt. Pozsonyi úti lakásukat félig-meddig szétbombázták, a bezúzott ablakokon ömlött be a hideg. Mindennél borzasztóbb volt az egyedüllét, a támasznélküliség fájdalma.” …minden lélegzetvétellel nehezebb, hogy nem vagy itt.” Fanni csak azzal vigasztalta magát, hogy szenvedéseivel talán megváltja férjét, de nem tudta, hogy már rég halott. Másfél évig várta, kerestette szeretett férjét, a holttestet képtelen volt azonosítani, végig kételyei voltak, a Kerepesi temetőbe nem járt ki, mert nem volt biztos abban, hogy Radnóti nyugszik a sírban.

„Minden szanaszét szórva, az a kevés is, amit ki tudtam menteni. Mindez nem számít, mindent könnyedén veszítenék el, csak Miklós jöjjön haza. Most már itt születik előttünk az új világ, és állandó életveszélyben lapulunk ennyi ideje már, bombázások és ágyúzások közepette, de semmi-semmi nem fontos, csak Miklós. Nélküle nem tudnék új életet építeni. (1944. december 12.)”

1946 május 5-én misét mondatott Miklósért. Férje elvesztése után még hetven évig élt a Pozsonyi út 1. szám alatt, teljes visszavonultságban, emlékező hallgatásban. Mindvégig Radnóti Miklós felesége maradt, sosem ment újra férjhez, tanított, és férje hagyatékát őrizte, gondozta. 2014 február 15-én hunyt el.

„Vele csak úgy lehetett beszélgetni, ha Miklós is az asztalnál ül. Nem szerénység ez, nem is szerénytelenség, nem is megfontolás szülte magatartás: ez az ő lénye. Mindig is így volt. Mindig a Miklós verse volt a szándék és a cél, ezért ébredt reggel, ezért varázsolta otthonná a Pozsonyi úti lakást, ezért pörkölt kávét, ezért törölte le az asztalt, ezért tanított. És mégse, dehogyis volt ő mártíralkat, a világ örömeitől elforduló, úgynevezett költőfeleség. Akár kislány és menyasszony korában, Radnóti Miklós feleségeként is ő volt a korcsolyán futó, sítalpakon repülő ifjúság. Aki csupa báj, és mégis csupa keménység. Aki ha társalog, ha kirándul, ha kenyeret keres, minden dolga mögül az asztalra figyel, melyen a papír, a papíron a költő tollat szorító keze fekszik.”

 (Zelk Zoltán)

GlobálisVilág | stylemagazin.hu


Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Globális Világ Facebook közösségéhez itt:

 

 

Németh Mónika

Németh Mónikának hívnak, 27 éves vagyok a Globális Világ magazin alapítója és szerkesztője. Magazinomban elsősorban a lélek megértésen keresztül ismerkedem a világgal, és az energiák tudatos irányítására törekszem általa. Tanulom mindennap, és a Globális Világ lett a tankönyvem. Gyarapodjunk együtt mindennap (!) Szeretettel <3

No Comments Yet

Comments are closed

Impresszum

Tulajdonos: Németh Mónika, Konecsny Ágoston Pál
Az oldal üzemeltetője: GV Média | Egyéni vállalkozás
Adó.sz: 67916744-2-28
Nyilvántartási szám: 50945638
Nyilvántartási szám: NAIH-109471/2016
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat

A bankkártyás fizetés biztonságát az SSL védelem garantálja. Biztonságos fizetési felületet.

Fizetés

Weboldalunk SSL tanúsítvánnyal rendelkezik.

A bankkártya adataidat soha nem ismerjük meg és mi nem tároljuk. A fizetésért egy PayPal tulajdonában álló cég felel, a Braintree. Így biztos lehetsz benne, hogy minden adatod biztonságban marad, hiszen a PayPal neve garancia. Az SSL vagy a teljes nevén a Secure Socket Layer egy olyan protokoll, amely a webböngészés alatt biztosítja a biztonságos kommunikációt a kliens (a honlap látogatójának a böngészője) és a szerver (a honlapot kiszolgáló tárhely) között.

Ügyfélszolgálat

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunk.

Telefonon
Hétfőtől - Péntekig: 08:00 - 20:00
Szombaton: 09:00 - 14:00

Németh Mónika | +36 30 422 9550

A kiszállításokért a Magyar Posta Zrt. - MPL Futárszolgálat a felelős.
A csomagok nyomonkövetése itt érhető el a rendszer által kiküldött azonosítóval.

Ügyfélszolgálati e-mail: info@globalisvilag.com
Rendeléssel kapcsolatos ügyintézés: rendeles@globalisvilag.com
Médiaajánlat: sales@globalisvilag.com