A tanulás és az oktatás valódi célja

Minden ember átmegy a szervezett oktatás jelenlegi rendszerén, s szerez bizonyos benyomásokat a tanításról, és a tanulásról egyaránt. Viszont kevesen vizsgálják meg mit is jelenthet valójában tanulni, és oktatni. Vajon mindössze információk felhalmozása lenne a tanulás? Az oktatás pedig mindössze információk összegzése és átadása? Vagy pedig az oktatás és a tanulás egy izgalmas felfedezőút?

Egy olyan kölcsönös tevékenység, amely mindkét oldalt hozzásegíti a látható (s adott esetben a láthatatlan) valóság jelenségeinek összekapcsolásából megjelenő kreatív örömhöz? Mit lehet tenni, hogy a tanulás és az oktatás örömteli és izgalmas életérzéssé váljon?

Bármiféle oktatás elsődleges feladata – ideális esetben – hogy megtanítsa az élet legkülönbözőbb jelenségei közötti kölcsönös összefüggések felismerését. Hiszen ezzel magának az élet jelenségének minél mélyebb értelmét, kapcsolatrendszerét, és jelentőségét leszünk képesek tudatosítani. Ehhez azonban nem pusztán az elménkre, s annak eszközére, a racionalitásra és a logikára kell támaszkodni, hanem el kell sajátítani az intuitív tudást. Ki kell fejlesztenünk egy képességet, mely minden ősi szellemi útnak a lényege volt. Az elme elcsendesedésének tudatos átélését, mert ebben jelenik meg egy olyan Intelligencia, mely képes az élet értelmére, és a világ összefüggéseire kreatív válaszokat adni.

A világ persze végtelenül sokrétű és állandóan a változás állapotában van. Az elme segítségével abból csak részeket ismerhetünk meg: egy tevékenységet, szakmát, művészeti ágat, vallást, tudományterületet, sportot, s még sorolhatnánk a végtelenségig. Ez szükséges és hasznos, azonban ez a folyamat mindössze csak a háttere lehet a bennünk rejtőző Intelligencia megjelenésének. Tehát nem lenne szabad elveszni az eszközben, hanem mindig szem előtt kell tartani a célt. A kreatív létezés megvalósítását, mely az élet jelenségeire nem sablonokkal, szokásokkal, s reaktív cselekedetekkel válaszol, hanem mindig friss, intuitív és tudatos tettekkel.

A tanulás és az oktatás valódi célja

Az életben való boldoguláshoz szükséges készségekben való jártasságok megszerzésével párhuzamosan, fejleszteni kell a tudatosságunkat is, mert –e nélkül a valódi Intelligencia nem jut térhez a lényünkben. Igenis képesek vagyunk felfedezni önmagunk belső gondolati és érzelmi frekvenciaváltozásait, a megismerés folyamatát, s azt hogy mi is az elme és a személyiség. S ami még fontosabb: mi van azon túl.

Hiszen mi haszna van, ha óriási információmennyiséggel rendelkezünk az élet bizonyos területeiről, ha nem tudjuk, mi mozgat bennünket a felszín alatt. Ehhez meg kell ismerni az elme rejtett, finom hajlamait. A vágyainkat, félelmeinket, az érzelmi és gondolati szokásrendszerünket, annak minden kellemesnek és kellemetlennek minősített összetevőivel együtt. Az önismeret útján bizonyos frekvenciákkal szeretünk azonosulni, azonban a rejtett hajlamok egy jelentős részével, melyet C. G. Jung árnyéknak nevezett, nem szeretünk szembenézni. Az irigység, becsvágy, mohóság, agresszió, sértettség, harag nem kellemes frekvenciák. Pedig ezek is azok a mozgatórugók, melyek tudat alatt mozgathatják az elménket, csak éppen tudattalanul rejtve maradnak a felszín mögött. A végtelenül hatalmas „belső” világunk bármilyen nagy területe is csak töredék, így amíg belső életünk egy kicsiny részét akarjuk megismerni , az önmagunkról szerzett felfogásunk is töredékes. A „külső” világunk pedig a „belső” tükröződése, tehát azzal kapcsolatos ismereteink fényében, s annak megfelelően fogjuk értelmezni a világ jelenségeit, s benne önmagunk helyét, szerepét, és jelentőségét.

Mi történik azonban akkor, ha valaki elsajátítja az éber figyelmet, mellyel képes felismerni az elme világának szokásait, mechanizmusait, s ennek eredményeképpen az elcsendesedés képességét? Vajon nem egy új dimenzió jelenik meg a lényében? S ennek milyen hatása lehet a tanulási, vagy éppen oktatási képességekre? Elképzelhető, hogy feltárulnak az élet mélyebb összefüggései, ha már nem pusztán az elme korlátozott eszközét használjuk? Napjainkban egyre több ember ismeri fel a fenti kérdéseknek a jelentőségét, s azokra adott válaszok hasznát az örömteli és kiteljesedett élet megvalósításában.

A valódi oktatás célja tehát nem pusztán az adott készségek és információk átadása, hanem azon túlmenően megmutatni az önismeret fontosságát, s az ahhoz szükséges eszköz használatát. Az önismeret ebben az esetben az elme mechanizmusainak és rejtett hajlamainak az ismeretét jelenti, az eszköz pedig az a finom érzékenység, melyet éber figyelemnek nevezünk.

Az elcsendesedés az önismeret kiszélesedésével jön létre, s a tudatosság térnyerését eredményezi, mely minden kreatív tevékenység alapja. A kreativitás pedig maga az élet egyik legnagyobb örömforrása. Bármit is tanuljunk vagy oktassunk, vigyük bele a fenti elveket, s teljesen új lehetőségek és dimenziók jelennek meg tanulónak és oktatónak egyaránt. S ennek eredményeképpen a tanulás folyamata sokkal hatékonyabbá, mélyebbé, s örömtelibbé válik.

Szerző | SZATMÁRI L. MIKLÓS, harmonet.hu

Ajánló


Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Globális Világ Facebook közösségéhez itt:

 

GlobálisVilág | Forrás: harmonet.hu

Németh Mónika

Németh Mónikának hívnak, 27 éves vagyok a Globális Világ magazin alapítója és szerkesztője. Magazinomban elsősorban a lélek megértésen keresztül ismerkedem a világgal, és az energiák tudatos irányítására törekszem általa. Tanulom mindennap, és a Globális Világ lett a tankönyvem. Gyarapodjunk együtt mindennap (!) Szeretettel <3

No Comments Yet

Comments are closed

Impresszum

Tulajdonos: Németh Mónika, Konecsny Ágoston Pál
Az oldal üzemeltetője: GV Média | Egyéni vállalkozás
Adó.sz: 67916744-2-28
Nyilvántartási szám: 50945638
Nyilvántartási szám: NAIH-109471/2016
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat

A bankkártyás fizetés biztonságát az SSL védelem garantálja. Biztonságos fizetési felületet.

Fizetés

Weboldalunk SSL tanúsítvánnyal rendelkezik.

A bankkártya adataidat soha nem ismerjük meg és mi nem tároljuk. A fizetésért egy PayPal tulajdonában álló cég felel, a Braintree. Így biztos lehetsz benne, hogy minden adatod biztonságban marad, hiszen a PayPal neve garancia. Az SSL vagy a teljes nevén a Secure Socket Layer egy olyan protokoll, amely a webböngészés alatt biztosítja a biztonságos kommunikációt a kliens (a honlap látogatójának a böngészője) és a szerver (a honlapot kiszolgáló tárhely) között.

Ügyfélszolgálat

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunk.

Telefonon
Hétfőtől - Péntekig: 08:00 - 20:00
Szombaton: 09:00 - 14:00

Németh Mónika | +36 30 422 9550

A kiszállításokért a Magyar Posta Zrt. - MPL Futárszolgálat a felelős.
A csomagok nyomonkövetése itt érhető el a rendszer által kiküldött azonosítóval.

Ügyfélszolgálati e-mail: info@globalisvilag.com
Rendeléssel kapcsolatos ügyintézés: rendeles@globalisvilag.com
Médiaajánlat: sales@globalisvilag.com