A futárok feleslegessé teszik a telefont

“Lehet, hogy az amerikaiaknak szüksége van telefonra, de nekünk biztosan nincs. Bővében vagyunk futároknak.”

Sir William Preece, a Brit Postahivatal főtanácsadója és szakmérnöke

 Az Alexander Graham által 1876-ban szabadalmaztatott telefon alapjaiban változtatta meg a távközlést. A kizárólag elektromos impulzusok küldésére alkalmas – és így külön kódfejtést igénylő – távírót az emberi beszéd továbbítására képes új találmány hamar kiszorította. Folyamatos fejlesztése során a 20. század telekommunikációjának legfontosabb eszközévé vált. Még ma, az internet korában is sokan használják a telefont, futárt viszont egyet sem.

Sir William Henry Preece korának elismert villamosmérnöke és feltalálója volt. Tanulmányait nagy hírű angol egyetemeken végezte, és tanárai közé tartozott a neves fizikus, Michael Faraday is. 1870-től a Brit Postahivatal főtanácsadóként alkalmazta, 1892-ben pedig főnöke lett ennek a nagynevű intézmények. Több fontos fejlesztést is bevezetett: tökéletesítette például a vasúti jelzőrendszereket, amellyel sikerült biztonságosabbá tenni a vasúti közlekedést, és 1897-ben támogatta Marconi rádióval kapcsolatos kísérleteit is.

0e1075044f6d9ee0a5735c3f69b5f7d9
www.pinterest.com

A 19. század második felében az elektromágnesesség kutatása gyors fejlődésnek indult James Maxwell fizikus munkássága nyomán. A Samuel Morse által feltalált távíró ötletét alapul véve több feltaláló is az embei hang továbbítására alkalmas készüléken kezdett el dolgozni. A versengést Bell nyerte meg, akinek sikerült elsőként bejegyeztetnie a találmányt. Bell üzletemberként is tehetségesnek bizonyult: 1877-ben megalapította a Bell Telephone Companyt, amely később nagy AT&T néven fejlődött multinacionális vállalattá. 1878-ban a szénporos mikrofon feltalálásával sokat javult a telefont által továbbított hangminőség és drámai mértékben megnőtt a továbbítás kezdetben csupán néhány kilométeres hatósugara.

 

Ebben az évben helyezték üzemben a connecticuti New Hawenben a magyar Puskás Tivadar által kifejlesztett telefonközpontot is, amely megadta a végső lökést az új technológia elterjedéséhez. így 1878-ban már az analóg telefonálás minden technológiai eleme készen állt és a telekommunikációs szolgáltatás  több mint 100 évig az ekkor lefektetett alapokon működött.

Mindezek fényébe Preece csökönyös ragaszkodása a futárokhoz még inkább megmosolyogtató hiszen a Brit Birodalom nagynevű távközlési szakembereként és a műszaki fejlődés elkötelezett híveként illett volna felismernie a telefonban rejlő lehetőségeket. Meglehet, hogy a skót származású, az USA-ban hatalmas sikereket elérő Bell iránti irigység tompította el éles látását.

Forrás: Bakó Krisztián-Okos emberek kolosszális tévedései című könyve alapján

No Comments Yet

Comments are closed

Impresszum

Tulajdonos: Németh Mónika, Konecsny Ágoston Pál
Az oldal üzemeltetője: GV Média | Egyéni vállalkozás
Adó.sz: 67916744-2-28
Nyilvántartási szám: 50945638
Nyilvántartási szám: NAIH-109471/2016
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat

A bankkártyás fizetés biztonságát az SSL védelem garantálja. Biztonságos fizetési felületet.

Fizetés

Weboldalunk SSL tanúsítvánnyal rendelkezik.

A bankkártya adataidat soha nem ismerjük meg és mi nem tároljuk. A fizetésért egy PayPal tulajdonában álló cég felel, a Braintree. Így biztos lehetsz benne, hogy minden adatod biztonságban marad, hiszen a PayPal neve garancia. Az SSL vagy a teljes nevén a Secure Socket Layer egy olyan protokoll, amely a webböngészés alatt biztosítja a biztonságos kommunikációt a kliens (a honlap látogatójának a böngészője) és a szerver (a honlapot kiszolgáló tárhely) között.

Ügyfélszolgálat

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunk.

Telefonon
Hétfőtől - Péntekig: 08:00 - 20:00
Szombaton: 09:00 - 14:00

Németh Mónika | +36 30 422 9550

A kiszállításokért a Magyar Posta Zrt. - MPL Futárszolgálat a felelős.
A csomagok nyomonkövetése itt érhető el a rendszer által kiküldött azonosítóval.

Ügyfélszolgálati e-mail: info@globalisvilag.com
Rendeléssel kapcsolatos ügyintézés: rendeles@globalisvilag.com
Médiaajánlat: sales@globalisvilag.com