Bill Gates szerint 640 kilobájt memória mindenkinek elég kell hogy legyen

“640 kilobájtnak mindenkinek elégnek kell lennie”

Bill Gates

A komputerek memóriája a személyi számítógépek megjelenése óta két-három évenként nagyságrendekkel nőtt. Ezzel párhuzamosan az eredetileg kódfejtésre és adatok nyilvántartására kifejlesztett számítógép funkciói is megsokszorozódtak. Manapság már nincs olyan terület, amelyhez ne használnának valamilyen módon számítógépeket, így nem csoda, hogy a 640 kilobájtos memória immár megmosolyogtatóan kevésnek tűnik.

Az 1955-ben született Bill Gates – a világ legismertebb informatikus üzletembere, aki a Microsoft élén tudásának, éleslátásának, kreatív üzleti megoldásainak köszönhetően példátlan karriert futott be s nem utolsósorban gigantikus vagyont gyűjtött. Már 16 évesen informatikai cége volt, s 1981-re licencvásárlással és különféle üzleti manipulációkkal előállt az MS DOS programmal, ami megalapozta a Microsoft kiváló anyagi helyzetét. 1985-ben bemutatkozó, Windows nevű, grafikus felhasználói felületű operációs rendszer (program) óriási sikereket ért el, egyidőben szinte egyeduralkodó volt a szoftverek piacán, s Bill Gates nevét is az egekbe röpítette.

Az 1981-es év mérföld kő volt az akkor még apró szoftvercég, a Microsoft életében. A már akkor is nehéz súlyú piaci szereplőnek számító IBM hardvergyártó saját operációs rendszerrel szerette volna árusítani otthoni PC-jét, s a hatalmas profitot szimatoló Bill Gatesnek sikerült elérnie, hogy az általa egy másik cégtől licencelt MS DOS programot a hardveróriás megvásárolja erre a célra. Az IMB által PC DOS 1.0-nak nevezett program a sikeres hardvernek köszönhetően hihetetlen mértékben elterjedt, ráadásul az alapprogram klónjait a Microsoft más cégeknek is eladhatta így évekig a DOS-alapú operációs rendszerek uralták a piacot.

www.vintage-computer.com
PC DOS 1.0 Foto: www.vintage-computer.com

Az MS DOS legendásan egyszerű program volt amely szerény mértékben vette igénybe az IBM 1981-es modelljének műveleti memóriáját. Akkoriban a személyi számítógép még nem volt a tömeges kommunikáció és az otthoni szórakoztatás meghatározó eleme, s a szoftverek sem lopakodtak be az élet minden területére. Az informatika szédítő fejlődése azonban igen hamar új távlatokat nyitott. Az IBM 1983-as modelljében még valóban csak 640 kilobájtos műveleti memória és 10 megabájtos merevlemez működött.A 90-es évek derekán azonban feltűntek a 128-256 megabájtos műveleti memóriák, manapság pedig egy átlagos számítógép illetve laptop rendelkezik 4-6-8 gigabájt műveleti memóriával de nem ritka szerver számítógépek esetén a 32-64 gigabájtos műveleti memória sem.

A háttértár kiteljesedésének megnövekedése még ennél is lenyűgözőbb. A történetnek még messze nincs vége, az informatika fejlődése megállíthatatlannak tűnik!

Forrás: Bakó Krisztián-Okos emberek kolosszális tévedései című könyve alapján

Németh Mónika

Németh Mónikának hívnak, 27 éves vagyok a Globális Világ magazin alapítója és szerkesztője. Magazinomban elsősorban a lélek megértésen keresztül ismerkedem a világgal, és az energiák tudatos irányítására törekszem általa. Tanulom mindennap, és a Globális Világ lett a tankönyvem. Gyarapodjunk együtt mindennap (!) Szeretettel <3

No Comments Yet

Comments are closed

Impresszum

Tulajdonos: Németh Mónika, Konecsny Ágoston Pál
Az oldal üzemeltetője: GV Média | Egyéni vállalkozás
Adó.sz: 67916744-2-28
Nyilvántartási szám: 50945638
Nyilvántartási szám: NAIH-109471/2016
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat

A bankkártyás fizetés biztonságát az SSL védelem garantálja. Biztonságos fizetési felületet.

Fizetés

Weboldalunk SSL tanúsítvánnyal rendelkezik.

A bankkártya adataidat soha nem ismerjük meg és mi nem tároljuk. A fizetésért egy PayPal tulajdonában álló cég felel, a Braintree. Így biztos lehetsz benne, hogy minden adatod biztonságban marad, hiszen a PayPal neve garancia. Az SSL vagy a teljes nevén a Secure Socket Layer egy olyan protokoll, amely a webböngészés alatt biztosítja a biztonságos kommunikációt a kliens (a honlap látogatójának a böngészője) és a szerver (a honlapot kiszolgáló tárhely) között.

Ügyfélszolgálat

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunk.

Telefonon
Hétfőtől - Péntekig: 08:00 - 20:00
Szombaton: 09:00 - 14:00

Németh Mónika | +36 30 422 9550

A kiszállításokért a Magyar Posta Zrt. - MPL Futárszolgálat a felelős.
A csomagok nyomonkövetése itt érhető el a rendszer által kiküldött azonosítóval.

Ügyfélszolgálati e-mail: info@globalisvilag.com
Rendeléssel kapcsolatos ügyintézés: rendeles@globalisvilag.com
Médiaajánlat: sales@globalisvilag.com