A faji megkülönböztetés világnapjára 03.21.

Antirasszista világnap
az apartheid gyökerei

Az antirasszista világnapot – a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napját (március 21.) – az ENSZ 1966-ban jelölte ki egy apartheid-ellenes tüntetők ellen elkövetett vérengzés emlékére, amely 1960-ban Dél-Afrikában, az apartheid rezsim idején történt. Kevesen tudnak róla, hogy az apartheid gyökerei és létrejötte hogyan kapcsolódnak össze a pszichiátria és a pszichológia múltjával. A világnap kapcsán érdemes ezt feleleveníteni.

arsboni.blog.hu
arsboni.blog.hu

Mint ahogyan a náci holokauszt, Dél-Afrika apartheid rendszere is a német pszichiáterek „faji alsóbbrendűségi” elméleteiből indult. Dél-Afrika egykori miniszterelnöke, Hendrik Verwoerd pszichológus, német egyetemeken tanult a náci pszichiáterek fajfejlesztési programja alatt.

Verwoerd gondolkodására nyilvánvalóan hatottak ezek a német ideológiák. 1928-ban Verwoerd az amerikai Carnegie Alapítvány segítségével elindított egy vizsgálatot, amely a fehérek szegénységéért a feketékkel való versengést okolta a dél-afrikai munkaerőpiacon, mondván, „…az alsóbbrendű, színes fajokkal való hosszan tartó kontaktus néhány szempontból sérelmes társadalmi hatással van az európaiakra”. Náci gondolkodásmódja abból is kiviláglik, hogy dél-afrikai szegregációs törvényei nagyon hasonlóak voltak a náci pszichiáterek faji tisztaságról szóló törvényeihez, amelyek megtiltották az árják és nem árják együttélését és házasságát. A dél-afrikai pszichiáterek és pszichológusok „tudományos” eszközöket kínáltak a kormánynak arra, hogy milyen alapon tagadják meg a feketéktől a munkavállalást és az oktatást, és miért szakítsák el őket a családjuktól.

Dél-Afrikában több mint 30 éven át „speciális” pszichiátriai intézetek működtek egy titkos paktum alapján, amelyet a kormány egy magánvállalkozással, a Smith Mitchell & Co.-val kötött a fekete páciensek „kezelésére”. Feketék tízezreit zárták így el a külvilágtól akaratuk ellenére, gyógyszerezték és fájdalmas elektrosokkoknak vetették alá őket érzéstelenítés nélkül, mert az érzéstelenítést túl „költségesnek” ítélték a feketék számára. Eközben különféle cégeknek kölcsönözték ki az ápoltakat, hogy ingyen dolgozzanak náluk, „gyakorlati terápia” címszó alatt.

Miután az apartheid 1994-ben véget ért, a Dél-Afrikai Pszichológiai Társaság végül beismerte, hogy a pszichológiai tanulmányok célja a feketék rossz hírbe hozása volt, úgy, hogy szellemileg alsóbbrendűként állították be őket.

A pszichiátria és a megbélyegzés sajnos még ma sem egymástól távol álló fogalmak. Manapság a pszichiátriai kezelés sok esetben olyan stigmát jelent, amely az egyén számára szinte lemoshatatlan. Ennek nyilvánvalóan sok köze van ahhoz a tényhez, hogy a pszichiátriákon alkalmazott kezelések nem képesek a páciensek szellemi, lelki egészségét helyreállítani, így ha valaki belekerül a pszichiátria rendszerébe, ez jó eséllyel egy életen át tartó „kezeléseket” és tudatmódosító gyógyszerezést jelent.

Forrás és további információ: emberijogok.hu

Németh Mónika

Németh Mónikának hívnak, 27 éves vagyok a Globális Világ magazin alapítója és szerkesztője. Magazinomban elsősorban a lélek megértésen keresztül ismerkedem a világgal, és az energiák tudatos irányítására törekszem általa. Tanulom mindennap, és a Globális Világ lett a tankönyvem. Gyarapodjunk együtt mindennap (!) Szeretettel <3

No Comments Yet

Comments are closed

Impresszum

Tulajdonos: Németh Mónika, Konecsny Ágoston Pál
Az oldal üzemeltetője: GV Média | Egyéni vállalkozás
Adó.sz: 67916744-2-28
Nyilvántartási szám: 50945638
Nyilvántartási szám: NAIH-109471/2016
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat

A bankkártyás fizetés biztonságát az SSL védelem garantálja. Biztonságos fizetési felületet.

Fizetés

Weboldalunk SSL tanúsítvánnyal rendelkezik.

A bankkártya adataidat soha nem ismerjük meg és mi nem tároljuk. A fizetésért egy PayPal tulajdonában álló cég felel, a Braintree. Így biztos lehetsz benne, hogy minden adatod biztonságban marad, hiszen a PayPal neve garancia. Az SSL vagy a teljes nevén a Secure Socket Layer egy olyan protokoll, amely a webböngészés alatt biztosítja a biztonságos kommunikációt a kliens (a honlap látogatójának a böngészője) és a szerver (a honlapot kiszolgáló tárhely) között.

Ügyfélszolgálat

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunk.

Telefonon
Hétfőtől - Péntekig: 08:00 - 20:00
Szombaton: 09:00 - 14:00

Németh Mónika | +36 30 422 9550

A kiszállításokért a Magyar Posta Zrt. - MPL Futárszolgálat a felelős.
A csomagok nyomonkövetése itt érhető el a rendszer által kiküldött azonosítóval.

Ügyfélszolgálati e-mail: info@globalisvilag.com
Rendeléssel kapcsolatos ügyintézés: rendeles@globalisvilag.com
Médiaajánlat: sales@globalisvilag.com