Egy nigeriai család élete

Nigéria a maga százötven milliós lélekszámával Afrika legnépesebb országának számít. Kíváncsiak voltunk, vajon milyen szerepe van a családnak ebben a hatalmas országban. A budapesti nagykövetségen beszélgettünk szülőkről, gyerekekről, nevelési elvekről és az idősek iránti tiszteletről Mobolaji S. Ogundero első beosztottal és Esther C. Nwaejie adminisztratív attaséval.


Milyen értéket képvisel a család Nigériában?

Mobolaji S. Ogundero: A család, mint egység rendkívül fontos Nigériában. Az európai nukleáris családdal ellentétben Afrikában elsősorban kiterjedt családokról beszélhetünk, ahol a rokonok, a különböző családtagok egymás közelében, vagy együtt élnek. Bármilyen esemény történik, legyen az esküvő, temetés, vagy egy gyermek születése, a rokonok meghívás nélkül is jöhetnek, hiszen a legfontosabb egymás támogatása: együtt örülünk és együtt szomorkodunk. A lényeg az egység, az elszakíthatatlan kötelék, amely a rokonság minden tagját összefűzi. Nagyon komoly biztonságérzetet jelent ez.

Hol áll a nő ebben a rendszerben?

Ogundero: A nők az otthon, a család alapjai. Hatalmas a felelősségük a család összetartásában és működtetésében. Ők azok, akik nevelik a gyerekeket, ellátják a háztartást, beosztják a pénzt, és átadják a hagyományokat, az értékeket, a kulturális örökséget a gyerekeknek. Erkölcsileg mindkét szülő nagyon tudatosan neveli a gyerekeket, és rendkívül szigorú velük, a gyerekeknek pedig abszolút tisztelettel kell viseltetniük szüleik iránt.

Miért ilyen szigorúak a gyerekekkel?

Esther C. Nwaejie: Ha nem mondják, mutatják meg egy gyereknek, hogy hogyan kell viselkedni, mi az, ami erkölcsileg helyes és helytelen, akkor szégyent hozhat a családra. Amikor a gyerekek házasulandó korba kerülnek, a leendő vőlegény és menyasszony szülei rengeteget kérdezősködnek arról, hogyan nevelődött a lány, vagy a fiú, hiszen ha egy gyerek neveletlen, az a szülők hibája. Ha viszont jólnevelt, akkor büszke lehet rá a társadalom, ő pedig képes lesz ugyanazokat az értékeket továbbadni saját gyermekeinek, mint amit ő tanult szüleitől.

Nigériában 150 millióan élnek. Jellemzőek a törzsek, különböző népcsoportok közötti házasságok?

Nwaejie: Nemcsak jellemzőek, hanem kifejezetten támogatottak az ilyen házasságkötések! Azoknak a fiataloknak, akik elvégzik az egyetemet, vagy a politechnikumot, egy évet a saját államuktól távol, Nigéria valamely más területén kell eltölteniük a National Youth Service Corps program keretében többek között azért, hogy megismerjék a többi országrész kultúráját, hagyományait és minél több “törzsközi” házasság jöjjön létre. Nigériában nagyjából négyszáz élő nyelv létezik, és a törzsek közti házasság fenttartja az egészséges egyensúlyt. Mindannyian nigériaiak vagyunk, és nem számít, melyik törzsből jöttünk. A lényeg a kötődés, az egység, a szeretet az emberek között.

Mi történik a házasságkötés után? Hová költöznek a fiatalok?

Ogundero: A szülők úgy nevelik, oktatják gyerekeiket, hogy azok felnőve visszaadják azt a sok törődést és szeretetet, amit kaptak. A házasság után a férj a feleség családjának tagja, a feleség pedig a férj családjának tagja lesz. Bármi is történik, öröm, vagy bánat, az az egész családot érinti. Attól, hogy valaki férjhez megy, vagy megnősül, nem felejti el a szüleit. Rendszeresen találkozunk, beszélünk rokonainkkal, kölcsönösen segítjük egymást, hiszen az összetartás mindennél fontosabb számunkra. Bármi is történik, a család minden tagja biztos lehet benne, hogy sosem marad egyedül: az egész rokonság támogatni fogja. Olyan ez, mint egy nagyon erős lánc: az anyák, apák, testvérek, unokatestvérek, nagynénik, nagybácsik mind egy egységet képeznek. A te problémád a mi problémánk is, a te boldogságod a mi örömünk is.

Mennyire nyomja rá bélyegét a szegénység a nigériai családokra?

Nwaejie: Nigériának vannak pénzügyi problémái. Afrikában, és különösen Nigériában komolyan jelen van a szegénység, de az emberek képesek ezt kezelni, és alkalmazkodni a nehéz helyzethez. Ez nem változtat semmit a családtagok és a családok egymáshoz való viszonyán. Megnézzük, mit tehetünk, hogyan lehetünk úrrá a nehézségeken. Étel valahogy mindig kerül az asztalra, bármi is legyen a helyzet ,és Isten kegyelme által Nigéria, ha lassan is, de fejlődik, jobb helyzetben van gazdaságilag a szomszédos országokhoz képest.

Van a gyerekeknek lehetősége tanulni, iskolába járni?

Nwaejie: A nigériai kormány az elmúlt években nagyon sok pénzt és energiát fordított arra, hogy minden egyes gyerek járhason iskolába. Nigériában az alap- és középfokú oktatás kötelező és ingyenes, és az újabb és újabb iskolákkal egyre több gyerek számára válik lehetővé, hogy 6 és 18 éves kora között tanulhasson.

Hogy kezdődik egy átlagos nigériai család napja?

Ogundero: Reggel a gyerekek kötelessége, hogy köszöntsék szüleiket, majd a közelben lakó rokonokat is. A fegyelem és a tisztelet mindennek az alapja. Ezután a családfő összehívja a családot, és együtt imádkoznak, legyenek akár muzulmánok, akár keresztények. Nagyon erős a hitünk, és mindent megköszönünk Istennek. Minden nap áldás, ezt tanítja a Biblia és a Korán is.

Mennyire jelenlévő probléma Nigériában a kislányok, nők csonkítása, körülmetélése?

Nwaejie: A körülmetélés valóban komoly gond volt Nigériában, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közbelépése óta azonban szerencsére javult a helyzet. Régen nagyon sok nő és kislány meghalt a csonkítások következtében, de a nigériai kormány a WHO-val együttműködve visszaszorította a körülmetélések számát. A kormány nagyon komoly elveket fektetett le annak érdekében, hogy kontrollálja ezt a problémát.

Mit üzennek a magyar családoknak?

Ogundero: A magyar családok sok tekintetben ellentétesen működnek az afrikaiakkal. A közösségi élet, a család  összetartása rendkívüli erő. Itt, Magyarországon az idősek a kormánytól várják a gondoskodást, pedig az a saját felnőtt gyerekeik dolga lenne. Afrikában törődünk a szüleinkkel, hogy megmutassuk hálánkat azért, hogy megszülethettünk. A szüleinkről gondoskodni áldást jelent, nem pedig terhet!

Forrás: http://www.csaladhalo.hu/
Gyarmati Orsolya
Fotó: Ancsin Gábor

Németh Mónika

Németh Mónikának hívnak, 27 éves vagyok a Globális Világ magazin alapítója és szerkesztője. Magazinomban elsősorban a lélek megértésen keresztül ismerkedem a világgal, és az energiák tudatos irányítására törekszem általa. Tanulom mindennap, és a Globális Világ lett a tankönyvem. Gyarapodjunk együtt mindennap (!) Szeretettel <3

No Comments Yet

Comments are closed

Impresszum

Tulajdonos: Németh Mónika, Konecsny Ágoston Pál
Az oldal üzemeltetője: GV Média | Egyéni vállalkozás
Adó.sz: 67916744-2-28
Nyilvántartási szám: 50945638
Nyilvántartási szám: NAIH-109471/2016
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat

A bankkártyás fizetés biztonságát az SSL védelem garantálja. Biztonságos fizetési felületet.

Fizetés

Weboldalunk SSL tanúsítvánnyal rendelkezik.

A bankkártya adataidat soha nem ismerjük meg és mi nem tároljuk. A fizetésért egy PayPal tulajdonában álló cég felel, a Braintree. Így biztos lehetsz benne, hogy minden adatod biztonságban marad, hiszen a PayPal neve garancia. Az SSL vagy a teljes nevén a Secure Socket Layer egy olyan protokoll, amely a webböngészés alatt biztosítja a biztonságos kommunikációt a kliens (a honlap látogatójának a böngészője) és a szerver (a honlapot kiszolgáló tárhely) között.

Ügyfélszolgálat

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunk.

Telefonon
Hétfőtől - Péntekig: 08:00 - 20:00
Szombaton: 09:00 - 14:00

Németh Mónika | +36 30 422 9550

A kiszállításokért a Magyar Posta Zrt. - MPL Futárszolgálat a felelős.
A csomagok nyomonkövetése itt érhető el a rendszer által kiküldött azonosítóval.

Ügyfélszolgálati e-mail: info@globalisvilag.com
Rendeléssel kapcsolatos ügyintézés: rendeles@globalisvilag.com
Médiaajánlat: sales@globalisvilag.com