A derivatívákról közérthetően

A derivatíva piac közérthető magyarázata

 

Fotó | időkjelei.hu
Fotó | időkjelei.hu

Heidi egy detroiti bár tulajdonosa. Egy napon rájön, hogy szinte minden vendége munkanélküli alkoholista, és már nem igen engedhetik meg maguknak, hogy bárjába járjanak. A problémamegoldására Heidi új marketing tervvel áll elő, aminek lényege, hogy vendégeinek nem kell azonnal fizetniük az elfogyasztott italokért, azaz hitelre ihatnak. Az egyes vendégek fogyasztását egy könyvben vezeti.

Hamarosan elterjed a hír, hogy Heidi bárjában hitelre lehet inni és ennek eredményeként egyre többen kezdik látogatni a helyet. Hamarosan Heidi bárja lesz Detroit leglátogatottabb szórakozóhelye.

Mivel a vendégeknek nem kell azonnal fizetniük az elfogyasztott italokért, nem tiltakoznak, amikor Heidi időről időre megemeli a bor és a sör, a két legnépszerűbb ital árát. Ennek eredményeként a bár bruttó forgalma komoly emelkedésnek indul.

A helyi bank fiatal és dinamikus alelnöke rájön, hogy ezek a vendég-hitelek értékes eszközök lehetnek a jövőben és megemeli Heidi hitelkorlátját. Nem lát kockázatot a dologban, hiszen fedezetként ott vannak a munkanélküli alkoholisták adósságai.

A bank központjában a tőzsdei szakértők ezeket a vendég-hiteleket ITALKÖTVÉNNYÉ, ALKESZKÖTVÉNNYÉ és RÓKAKÖTVÉNNYÉ alakítják. Ezeket az értékpapírokat azután csomagok részeként nemzetközi értékpapírpiacokon forgalomba hozzák. A naiv befektetők nem igazán értik, hogy a számukra AAA minősítésű, biztosított kötvényként eladott értékpapírok valójában munkanélküli alkoholisták adósságai. Ennek ellenére a kötvényárak egyre emelkednek és az értékpapírok hamarosan a legkapósabb eszközzé válnak az ország brókercégeinél. Egy napon, bár a kötvényárak még mindig emelkednek, a helyi bank kockázati igazgatója úgy dönt, ideje behajtani a Heidi bárjába járó italozók által felhalmozott adósságokat. Az igazgató kiértesíti Heidit.

Heidi követeli az adósságok megfizetését alkoholista vendégeitől, de lévén ők valamennyien munkanélküli alkoholisták, nem tudják visszafizetni az elfogyasztott italok ellenértékét. Mivel Heidi nem tudja teljesíteni a bank követelését, kénytelen csődöt jelenteni. A bár bezár és a tizenegy alkalmazott elveszíti állását.

Egyik napról a másikra az ITALKÖTVÉNYEK, ALKESZKÖTVÉNYEK és RÓKAKÖTVÉNYEK értéke 90%-ot zuhan. Az összeomlott kötvények miatti értékvesztés hatására a bank elveszíti likviditását, így nem tud újabb kölcsönöket folyósítani, befagyasztja hiteleit és leáll helyi gazdasági tevékenységével.

Heidi beszállítói nagyvonalúan hosszú fizetési határidővel szállítottak a bárnak és saját cégük nyugdíjalapjait is különböző KÖTVÉNYEKBE, azaz kölcsönalapú értékpapírokba fektették. Most rájönnek, hogy nemcsak Heidi irányukba fennálló tartozását kell veszteségként leírniuk, hanem saját kötvényeik feltételezett értékének 90%-át is elveszítették. Borbeszállítója csődöt jelent és lehúzza a három generáció óta működő cég redőnyét. Sörbeszállítóját felvásárolja egyik riválisa, aki azonnal bezárja az üzemet és elbocsátja annak 150 dolgozóját.

Szerencsére a bankot, a brókerházat és azok vezetőit kimenti egy multi-millió dolláros, feltétel nélküli készpénzinjekció, amit kormánybéli barátaik nyújtanak számukra. A mentőcsomaghoz szükséges pénzt középosztálybeli, antialkoholista alkalmazottak adóemeléséből teremtik elő, akik sohasem jártak Heidi bárjában.

Most már mindenki érti? Így talán könnyebb átlátni a koncepció lényegét…


Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Globális Világ Facebook közösségéhez itt:

 

GlobálisVilág | időkejelei.hu

No Comments Yet

Comments are closed